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炭水化物系甘味料と口腔疾患との関係
Relationship between carbohydrate sweeteners and oral diseases.
PMID: 3041451
抄録
虫歯や歯周病は口腔内に広く存在する疾患であり、その原因は糖質系甘味料の摂取と密接に関連している。う蝕は多因子性であることから、その根絶を可能にする唯一の方法は存在しないと考えられる。したがって、新しいう蝕予防法は、現在使用されている方法と調和して機能しなければならず、すべての方法が協調して作用することで、最高のう蝕予防効果を得ることができる。スクロースの摂取を厳しく制限しても、それに代わるものを提案することは現実的ではない。この事実から、特に食間に摂取する製品のショ糖を、よりむし歯になりにくい甘味料で代替する試みが始まっている。ヒトの臨床試験やいくつかの動物実験では、ショ糖をある種の糖アルコール(ポリオール)に置き換えることで、有望な臨床結果が得られている。糖アルコールの中でも、これまで最も優れた結果が得られているのは、化学的には5つの炭素原子を持つペンチトールであるキシリトールである。キシリトールを含むチューインガムは、う蝕が進行している年齢層や高リスクの被験者において、う蝕に対する強力な手段となることが示されている。キシリトールとソルビトール、パラチニット、マルチトール、その他の糖アルコール、強力な甘味料との混合物の口腔プラーク疾患予防効果を評価するためには、さらなる研究が必要である。炭水化物系甘味料と歯周病の関係についての徹底した臨床試験は行われていないが、入手可能なデータによると、食事性ポリオールは歯周病や歯肉の炎症を抑制する効果があることが示唆されている。
Dental caries and periodontal disease are wide-spread oral illnesses whose etiology is intimately associated with the consumption of carbohydrate sweeteners. Since dental caries is multifactorial in nature, it is reasonable to assume that there is no single method, usable in the foreseeable future, which would lead to its eradication. Consequently, any new caries preventive measures must function coherently with those currently in use, so that the concerted action of all methods would lead to the best cariostatic effect. Strict restriction of sucrose intake without suggestion of alternatives is not realistic. This fact has given rise to attempts to replace sucrose, especially in products consumed between meals, with sweeteners that are less cariogenic. Human clinical trials and several animal experiments have shown promising clinical results obtained by replacing sucrose with certain sugar alcohols (polyols). Among the sugar alcohols, the best results so far have been obtained with xylitol, which is chemically a pentitol containing five carbon atoms. Chewing gums containing xylitol have been shown to be strong instruments against caries in caries-active age-groups and in high-risk subjects. More research is needed to assess the ability of mixtures of xylitol with sorbitol, palatinit, maltitol, other sugar alcohols, and intense sweeteners to prevent oral plaque diseases. Although thorough clinical trials on the relationship between carbohydrate sweeteners and periodontal diseases have not been performed, the available data indicate that dietary polyols may have a restricted dampening effect on periodontal and gingival inflammations.