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日本語AIでPubMedを検索

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Int Endod J.2001 Apr;34(3):231-6.

2濃度の次亜塩素酸ナトリウムがヒトの血液に及ぼす影響:溶血、pH、タンパク質の変化

The influence of two concentrations of sodium hypochlorite on human blood: changes in haemolysis, pH and protein.

PMID: 12193269

抄録

目的:

次亜塩素酸ナトリウム(NaOCl)の2.5%および5.0%がヒトの血液に及ぼす影響をin vitroで評価する。

AIM: To evaluate the in vitro effect of 2.5% and 5.0% sodium hypochlorite (NaOCl) on human blood.

方法論:

各濃度の次亜塩素酸ナトリウムを、1:1、1:6、1:12の体積比でヒトの血液と5分間反応させ、それぞれ色、pH、温度を変化させた。反応懸濁液を遠心分離し、分離したビリルビン、鉄、タンパク質の上澄み液の吸収率を測定した。各上清は脱塩、凍結乾燥し、SDSポリアクリルアミドゲル電気泳動(SOS-PAGE)で処理した。

METHODOLOGY: Each concentration of NaOCl was reacted with human blood for 5 min at volume ratios of 1 : 1, 1 : 6, 1 : 12, each creating changes in colour, pH and temperature. Reaction suspensions were separated by centrifugation, and absorption measurements made for separated bilirubin, Fe, and protein supernatants. Each supernatant was desalted, lyophilized, and treated by SDS polyacrylamide gel electrophoresis (SOS-PAGE).

結果:

NaOCl の比率と濃度を上げると,pH と温度の両方が上昇した。タンパク質の上清はSDS-PAGEで分解される傾向があった。上清は、5.0%のNaOClで脱色が進んだ。上清中のビリルビン,フェルム,タンパク質の濃度は,NaOCl 濃度の増加に伴い低下した。NaOClは血液中のタンパク質成分に影響を与えた。

RESULTS: Increased ratios and concentrations of NaOCl caused an increase in both pH and temperature. Protein supernatants tended to decompose on SDS-PAGE. Supernatants showed increased decolourisation with 5.0% NaOCl. Concentrations of bilirubin, Ferrum and protein in supernatants decreased with increased NaOCl concentration. NaOCl had an effect on the protein component in blood.

結論:

これらのデータは、分子構造の変化がNaOClの化学的作用によるものであることを示唆している。蛋白質バンドは低分子量を示す傾向があり、ヘモグロビン成分が酸化還元反応に影響を与えていることが示唆された。

CONCLUSIONS: These data suggest that changes in molecular structure are due to the chemical effects of NaOCl. Protein bands tended to show low molecular weight, suggesting that haemoglobin components effect the oxidation-reduction reaction.