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口腔内悪臭に関連する細菌の舌上における局所分布
Topographic distribution of bacteria associated with oral malodour on the tongue.
PMID: 18460402
抄録
目的:
午前中の口腔内悪臭に関連する細菌の種類と負荷が舌表面にどのように分布しているかを調査すること。
OBJECTIVE: To investigate the topographic distribution of bacterial types and loads associated with mid-morning oral malodour on the tongue surface.
デザイン:
口腔内の健康状態が良好で、冠状歯のない天然歯が 20 本以上ある 50 名の被験者を対象とした。舌背前部(DA)、舌背中部(DM)、舌背後部(DP)、舌背後縁乳頭(DPCP)、舌側面後部(LP)、舌腹後部(VP)から滅菌ブラシで試料を採取した。サンプルは、嫌気性細菌、好気性細菌、グラム陰性嫌気性細菌、揮発性硫黄化合物(VSC)産生菌、Streptococcus saliuariusについて適切な培地で培養された。悪臭は、訓練を受けた審査員により、強度ベースで評価された。
DESIGN: Fifty subjects with good oral health and at least 20 natural uncrowned teeth were included. Samples were taken with sterile brushes from the dorsal anterior (DA), dorsal middle (DM), dorsal posterior (DP), dorsal posterior to the circumvallate papillae (DPCP), lateral posterior (LP) and ventral posterior (VP) tongue surfaces. Samples were cultured on appropriate media for anaerobic bacteria, aerobic bacteria, Gram-negative anaerobic bacteria, volatile sulphur compound (VSC)-producing bacteria and Streptococcus saliuarius. Malodour was assessed by trained judges on an intensity basis.
結果:
すべての細菌群の菌数は、DPCP表面で一貫して最も多かった。VSC産生菌数の平均値(コロニー形成単位/ブラシ×10(5))は、DA、DM、DP、DPCP、LPおよびVP表面でそれぞれ1.45、5.67、32.52、88.94、6.46および0.33であった。DPCPの嫌気性菌数,グラム陰性菌数およびVSC数は悪臭強度に伴い増加し,好気性菌数およびS. saliuarius数は減少したが,これらの差は統計的に有意ではなかった.
RESULTS: The counts of all bacterial groups were consistently highest at the DPCP surface. Mean VSC-producing bacterial counts (colony forming units/brush x10(5)) were 1.45, 5.67, 32.52, 88.94, 6.46 and 0.33 at DA, DM, DP, DPCP, LP and VP surfaces, respectively. Anaerobic, Gram-negative and VSC counts at DPCP surfaces increased with malodour intensity, whereas aerobic and S. saliuarius counts decreased; however these differences were not statistically significant.
結論:
DPCP 領域は、口腔内悪臭の原因となりうる細菌の最も高い負荷が常にかかる場所であると結論づけられる。本研究は、日常的な口腔衛生処置が行われない舌表面が、口腔内の悪臭に大きく寄与する可能性があることを実証している。
CONCLUSION: It is concluded that the DPCP area consistently carries the highest load of bacteria capable of contributing to oral malodour. The study demonstrates that tongue surfaces not accessible to routine oral hygiene procedures can significantly contribute to oral malodour.