あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Clin Dent.2011;22(6):195-9.

歯肉縁上プラーク細菌に対する塩化セチルピリジニウム系マウスウォッシュの12時間抗菌効果を評価する臨床試験

A clinical study to assess the 12-hour antimicrobial effects of cetylpyridinium chloride mouthwashes on supragingival plaque bacteria.

  • Songlin He
  • Yin Wei
  • Xu Fan
  • Deyu Hu
  • P K Sreenivasan
PMID: 22403975

抄録

目的:

この無作為化二重盲検臨床試験では,(1)0.075%塩化セチルピリジニウム(CPC)+0.05%フッ化ナトリウム(NaF)を含むアルコールフリー基剤と,(2)0.075%CPC+0.05%NaFを含むマウスウォッシュと,0.05%NaFを含むネガティブコントロールのマウスウォッシュを比較した結果,1回の使用から12時間後と14日間の使用から12時間後の歯肉縁上の歯垢中の細菌数について,アルコール6%ベースで0.075%のCPCと0.05%NaFを含むマウスウォッシュが有意な差を示した。

OBJECTIVE: This randomized double-blind clinical study evaluated the antimicrobial efficacy of two mouthwashes containing (1) 0.075% cetylpyridinium chloride (CPC) + 0.05% sodium fluoride (NaF) in an alcohol-free base and (2) 0.075% CPC + 0.05% NaF in a 6% alcohol base, versus a negative control mouthwash containing 0.05% NaF in an alcohol-free base on numbers of bacteria in supragingival plaque 12 hours after a single use and 12 hours after 14 days' use.

方法は以下のとおりです。:

被験者は1週間のウォッシュアウト期間を経てから、歯肉縁上プラークのベースラインサンプルを提出し、嫌気性微生物の数を分析した。被験者は治療群に無作為に割り付けられ,指定されたマウスウォッシュ20mLで30秒間すすぐように指示された。治療後の微生物学的分析は,各マウスウォッシュを初めて使用した12時間後と,各マウスウォッシュを1日2回,14日間使用した後に採取した歯垢サンプルに対して行われた。試験期間中の軟組織と硬組織の口腔内の健康状態を評価するために,サンプル採取のたびに歯科医による口腔内検査が行われた。

METHODS: Enrolled subjects completed a one-week washout phase prior to providing baseline samples of supragingival plaque that were analyzed for numbers of anaerobic microorganisms. Subjects were randomized to a treatment group and instructed to rinse with 20 mL of the assigned mouthwash for 30 seconds. Post-treatment microbiological analyses were conducted on plaque samples collected 12 hours after the first use of each assigned mouthwash and after completing 14 days of twice-daily use of each assigned mouthwash. Oral examinations were completed by a dentist at each sample collection to assess soft and hard tissue oral health over the course of the study.

結果:

成人188名(平均年齢45.78歳,年齢幅23~69歳)を対象とした.CPC含有マウスウォッシュを用いた被験者は,1回の使用で,12時間後の評価において,歯肉縁上嫌気性菌の数が統計的に有意に減少した(p<0.05)。コントロールマウスウォッシュと比較して、アルコールベースのCPCマウスウォッシュでは35.3%、アルコールフリーベースのCPCマウスウォッシュでは34.5%の嫌気性歯垢菌数の減少が認められました。さらに,1日2回,14日間使用した結果,アルコールベースのCPCマウスウォッシュは,嫌気性歯垢菌を73.8%減少させ,アルコールフリーベースのCPCマウスウォッシュは,対照マウスウォッシュに対して70.9%減少させた。

RESULTS: The study enrolled 188 adults (mean age 45.78 years; age range 23-69). Subjects rinsing with the CPC-containing mouthwash realized a statistically significant (p < 0.05) reduction in numbers of supragingival anaerobic bacteria at the 12-hour evaluation after a single use. In comparison to the control mouthwash, use of the CPC mouthwash in an alcohol base resulted in a 35.3% reduction in numbers of anaerobic plaque bacteria, while the CPC mouthwash in an alcohol-free base demonstrated a 34.5% reduction. Further, the analysis after twice-daily use for 14 days indicated that the CPC mouthwash in an alcohol base demonstrated a 73.8% reduction in anaerobic plaque bacteria, while the CPC mouthwash in an alcohol-free base demonstrated a 70.9% reduction in anaerobic plaque bacteria versus the control mouthwash.

おわりに:

アルコールフリーのCPCマウスウォッシュは,コントロールマウスウォッシュと比較して,1回の使用から12時間後に34.5%,14日間の使用後に70.9%,それぞれ歯肉縁上プラーク細菌を減少させた。また、アルコールベースのCPCマウスウォッシュは、コントロールマウスウォッシュと比較して、1回の使用から12時間後と14日後に、それぞれ35.3%と73.8%の歯肉縁上細菌を減少させました。なお、いずれの時点においても、CPC配合マウスウォッシュの間には、統計的に有意な差は認められませんでした。

CONCLUSION: The CPC mouthwash in an alcohol-free base reduced supragingival plaque bacteria by 34.5% and 70.9% compared to the control mouthwash 12 hours after a single use and after 14 days of use, respectively. In addition, the CPC mouthwash in an alcohol base reduced supragingival bacteria by 35.3% and 73.8% compared to the control mouthwash 12 hours after a single use and after 14 days of use, respectively. There were no statistically significant differences between the CPC-containing mouthwashes at either of the post-treatment time points.