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幼児期のう蝕と100%果汁の摂取量。1999-2004年のNHANESのデータ
Early childhood caries and intake of 100 percent fruit juice: Data from NHANES, 1999-2004.
PMID: 25429039
抄録
背景:
米国で実施されたいくつかの研究の結果、100%果汁の摂取と幼児期のう蝕(ECC)の間に関連はないことが示された。著者らは、米国の就学前児童を対象に、貧困と人種・民族によるこの関連を検討した。
BACKGROUND: The results of several studies conducted in the United States show no association between intake of 100 percent fruit juice and early childhood caries (ECC). The authors examined this association according to poverty and race/ethnicity among U.S. preschool children.
方法:
著者らは、1999-2004年のNational Health and Nutrition Examination Survey(NHANES)の2歳から5歳の2,290人のデータを分析した。う蝕(ある・ない)のロジスティックモデルを用い、う蝕と100%果汁の摂取との関連を、摂取(ある・ない)、過去24時間に摂取したオンス(区分)、通常の摂取(国立がん研究所の統計手法による)と定義し、評価した。
METHODS: The authors analyzed data from the 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) for 2,290 children aged 2 through 5 years. They used logistic models for caries (yes or no) to assess the association between caries and intake of 100 percent fruit juice, defined as consumption (yes or no), ounces (categories) consumed in the previous 24 hours or usual intake (by means of a statistical method from the National Cancer Institute).
結果:
う蝕と100%果汁の摂取(有または無)との関連は、調整前のロジスティックモデルでは統計的に有意ではなく(オッズ比[OR]、0.76;95%信頼区間[CI]、0.57-1.01)、共変量調整後も有意ではない(OR、0.89;95%CI、0.63-1.24)。同様に、100%ジュースのカテゴリー別消費量(すなわち、0オンス;>0および≦6オンス;および>6オンス)を評価したモデルでは、未調整および共変量で調整してもECCとの関連は示されなかった。
RESULTS: The association between caries and consumption of 100 percent fruit juice (yes or no) was not statistically significant in an unadjusted logistic model (odds ratio [OR], 0.76; 95 percent confidence interval [CI], 0.57-1.01), and it remained nonsignificant after covariate adjustment (OR, 0.89; 95 percent CI, 0.63-1.24). Similarly, models in which we evaluated categorical consumption of 100 percent juice (that is, 0 oz; > 0 and ≤ 6 oz; and > 6 oz), unadjusted and adjusted by covariates, did not indicate an association with ECC.
結論:
我々の研究結果は、100%果汁の消費はECCと関連しないとする他の研究結果と一致している。
CONCLUSIONS: Our study findings are consistent with those of other studies that show consumption of 100 percent fruit juice is not associated with ECC.