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前立腺がんの男性が大豆イソフラボンを強化したパンを摂取すると、炎症性サイトカインや免疫抑制細胞が減少することがわかった
Consumption of soy isoflavone enriched bread in men with prostate cancer is associated with reduced proinflammatory cytokines and immunosuppressive cells.
PMID: 26276751
抄録
我々は、大豆の植物化学物質には、前立腺がんの発がんや進行に影響を与える免疫調節作用があるのではないかと考えた。無作為化第2相試験は、無症候性の生化学的再発があるものの、標準的な病期調査では測定可能な病変がない前立腺がん患者32人を対象に実施された。患者は、β-グルコシダーゼの供給源として、1日2枚の大豆パン(34mgイソフラボン/スライス)またはアーモンドパウダーを含む大豆パンに無作為に割り付けられた。ベースライン時(0日目)と介入後(56日目)の血液中のサイトカインや免疫細胞の表現型の測定には、フローサイトメトリーとバイオプレックスアッセイが用いられた。登録時および56日目に十分な血液サンプルを入手し、評価した。複数の血漿中のサイトカインおよびケモカインが、ベースラインに対して56日目に有意に減少した。サブグループ解析では、TH1(P = 0.028)および骨髄由来抑制細胞(MDSC)関連のサイトカイン(P = 0.035)が減少した。TH2およびTH17のサイトカインには有意な変化は見られなかった。表現型解析では、CD8(+)またはCD4(+)T細胞に変化はなかったが、CD56(+)ナチュラルキラー(NK)細胞が増加していた(P = 0.038)。T調節細胞の表現型を持つ細胞(CD4(+)CD25(+)FoxP3(+))の割合は、大豆パン56日後に有意に減少した(P = 0.0136)。単球系(CD33(+)HLADR(neg)CD14(+))の有意な減少が認められた。MDSCが有意に減少していた(P = 0.0056)。これらのデータは、大豆パンが全身の可溶性バイオマーカーおよび細胞性バイオマーカーを調整し、炎症を抑制し、MDSCを抑制することを示唆している。発がん過程への影響や、免疫療法の補完としての効果を明らかにするため、さらなる研究が必要である。
We hypothesized that soy phytochemicals may have immunomodulatory properties that may affect prostate carcinogenesis and progression. A randomized, phase II trial was conducted in 32 patients with prostate cancer with asymptomatic biochemical recurrence but no measurable disease on standard staging studies. Patients were randomized to two slices of soy bread (34 mg isoflavones/slice) or soy bread containing almond powder daily as a source of β-glucosidase. Flow cytometry and bioplex assays were used to measure cytokines or immune cell phenotype in blood at baseline (day 0) and following intervention (day 56). Adequate blood samples were available at enrollment and day 56 and evaluated. Multiple plasma cytokines and chemokines were significantly decreased on day 56 versus baseline. Subgroup analysis indicated reduced TH1 (P = 0.028) and myeloid-derived suppressor cell (MDSC)-associated cytokines (P = 0.035). TH2 and TH17 cytokines were not significantly altered. Phenotypic analysis revealed no change in CD8(+) or CD4(+) T cells but showed increased CD56(+) natural killer (NK) cells (P = 0.038). The percentage of cells with a T regulatory cell phenotype (CD4(+)CD25(+)FoxP3(+)) was significantly decreased after 56 days of soy bread (P = 0.0136). Significantly decreased monocytic (CD33(+)HLADR(neg)CD14(+)) MDSC were observed in patients consuming soy bread (P = 0.0056). These data suggest that soy bread modulates systemic soluble and cellular biomarkers consistent with limiting inflammation and suppression of MDSCs. Additional studies to elucidate impact on the carcinogenic process or as a complement to immune-based therapy are required.