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Afr Health Sci.2018 Sep;18(3):743-755. jAFHS.v18.i3.pg743. doi: 10.4314/ahs.v18i3.33.

ガーナ、ガウエスト市の4つの都市周辺コミュニティにおける高齢者の栄養知識、食事パターンおよび体組成計の指標

Nutrition knowledge, dietary patterns and anthropometric indices of older persons in four peri-urban communities in Ga West municipality, Ghana.

  • Faith Agbozo
  • Joyce Amardi-Mfoafo
  • Helen Dwase
  • Basma Ellahi
PMID: 30603008 PMCID: PMC6307008. DOI: 10.4314/ahs.v18i3.33.

抄録

背景:

高齢者は、加齢による社会学的、生理学的、解剖学的な影響により、栄養不良に陥りやすい。

Background: Older adults are vulnerable to malnutrition due to sociologic, physiologic and anatomical effects of ageing.

目的:

地域居住の外来高齢者の栄養状態に対する栄養知識と食事パターンの影響を調査する。

Objective: To investigate the influence of nutrition knowledge and dietary patterns on nutritional status of community-dwelling ambulatory older adults.

方法:

この横断的調査では、ガーナのガウエスト市にある4つの都市周辺コミュニティから選ばれた60~70歳の高齢者120名を対象とした。栄養知識は構造化された質問票を用いて評価し、食事摂取量は標準化された食品頻度質問票を用いて得た。体重/身長測定から得られたBMIは栄養状態のプロキシであった。データはSPSSで記述的に分析した。関連性は相関分析(-1<r<+1)を用いて検定した。

Methods: This cross-sectional survey involved 120 elderly aged 60-70 years purposively selected from four peri-urban communities in Ga West municipality, Ghana. Nutrition knowledge was assessed using a structured questionnaire and dietary intakes obtained using a standardized food frequency questionnaire. BMI from weight/height measurements was proxy for nutritional status. Data was analyzed descriptively in SPSS. Associations were tested using correlation analyses (-1<r<+1).

結果:

28%が老人栄養に関する十分な知識を持っていた。食事のパターンは、ほとんどが公正(40%)または貧弱(53%)であった。膨満感(25%)、便秘(18%)、食欲不振(12%)、咀嚼困難(11%)が摂取量に影響を与えていた。低体重は10%であったが、21.7%が過体重または肥満(16.6%)であった。知識と栄養状態(r=0.261)、食事の質(r=0.415)との間には、有意でない正の相関が存在した。しかし、食事の質と栄養状態の間には、強い有意な正の相関(p=0.027)が存在した(r=0.699)。

Results: 28% had adequate knowledge on geriatric nutrition. Dietary patterns were mostly fair (40%) or poor (53%). Bloating (25%), constipation (18%), appetite loss (12%) and chewing difficulties (11%) affected intakes. Underweight was 10% while 21.7% were overweight or obese (16.6%). Positive insignificant corrections existed between knowledge and nutritional status (r=0.261) and with diet quality (r=0.415). However, strong significant (p=0.027) positive correlation (r=0.699) existed between diet quality and nutritional status.

結論:

栄養に関する知識は十分であったが、食事の摂取量は悪く、4分の1が栄養失調であった。高齢者が健康的な食生活を選択できるように支援し、家庭の食糧安全保障を確保することが、栄養不良を防ぐために非常に重要であることを再確認した。

Conclusion: Nutrition knowledge was adequate but dietary intake was poor and a quarter were malnourished. The associations reaffirm that supporting the elderly to make healthy dietary choices and ensuring household food security is crucial to preventing malnutrition.