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Ear Hear.2020 Mar/Apr;41(2):289-299. doi: 10.1097/AUD.0000000000000765.

食生活、耳鳴り、難聴の関係

Relationship Between Diet, Tinnitus, and Hearing Difficulties.

  • Piers Dawes
  • Karen J Cruickshanks
  • Antonia Marsden
  • David R Moore
  • Kevin J Munro
PMID: 31356390 DOI: 10.1097/AUD.0000000000000765.

抄録

目的:

食事は、騒音に対する内耳の感受性や、耳鳴りや難聴につながる加齢による影響に影響を与える可能性がある。本研究では,大規模集団調査サンプルの耳鳴りと難聴の横断的分析において,通常の食事摂取量を統計的にグループ化した上で,単一栄養素と食事パターンの相補的分析を用いた。

OBJECTIVES: Diet may affect susceptibility of the inner ear to noise and age-related effects that lead to tinnitus and hearing loss. This study used complementary single nutrient and dietary pattern analysis based on statistical grouping of usual dietary intake in a cross-sectional analysis of tinnitus and hearing difficulties in a large population study sample.

デザイン:

調査は英国バイオバンクのリソースを使用して行われた。耳鳴りは、片耳または両耳で一度に5分以上持続し、現在少なくとも一部の時間は経験しているという報告に基づいています。聴覚障害の同定は、自己申告による聴覚障害に基づいた。通常の食事摂取量と食事パターン(実際の食事でどのように食品が組み合わされているかを考慮して、摂取量の統計的なグループ化を含む)は、40歳から69歳までの英国の成人34,576人の参加者のための1年間のコース上で、オックスフォード・ウェブQ 24時間食事想起質問票の2〜5回の投与に基づいて推定された。

DESIGN: The research was conducted using the UK Biobank resource. Tinnitus was based on report of ringing or buzzing in one or both ears that lasts more than five minutes at a time and is currently experienced at least some of the time. Identification of a hearing problem was based on self-reported difficulties with hearing. Usual dietary intake and dietary patterns (involving statistical grouping of intake to account for how foods are combined in real-life diets) were estimated based on between two and five administrations of the Oxford Web-Q 24-hour dietary recall questionnaire over the course of a year for 34,576 UK adult participants aged 40 to 69.

結果:

多変量モデルでは、ビタミンB12の摂取量の増加は耳鳴りのオッズの減少と関連し、カルシウム、鉄、および脂肪の摂取量の増加はオッズの増加と関連していた(B12、オッズ比[OR] 0.85、95%信頼区間[CI])。85、95%信頼区間[CI] 0.75から0.97;カルシウム、OR 1.20、95%CI 1.08から1.34;鉄、OR 1.20、95%CI 1.05から1.37;脂肪、OR 1.33、95%CI 1.09から1.62、それぞれクインタイル5対クインタイル1のために)。)タンパク質の摂取量が多いことを特徴とする食事パターンは、耳鳴りのオッズの減少と関連していた(OR 0.90、95%CI 0.82~0.99、第5分位群対第1分位群では0.82~0.99)。ビタミンDの摂取量の増加は難聴のオッズの減少と関連していた(OR 0.90、95%CI 0.81~1.00、第5分位群対第1分位群では第5分位群対第1分位群)。OR 0.89、95%CI 0.83~0.96;高タンパク。OR 0.88、95%CI 0.82~0.95;高脂肪。OR 1.16、95%CI 1.08から1.24まで、それぞれ、クインタイル5対クインタイル1)。)

RESULTS: In a multivariate model, higher intake of vitamin B12 was associated with reduced odds of tinnitus, while higher intakes of calcium, iron, and fat were associated with increased odds (B12, odds ratio [OR] 0.85, 95% confidence interval [CI] 0.75 to 0.97; Calcium, OR 1.20, 95% CI 1.08 to 1.34; Iron, OR 1.20, 95% CI 1.05 to 1.37; Fat, OR 1.33, 95% CI 1.09 to 1.62, respectively, for quintile 5 versus quintile 1). A dietary pattern characterised by high protein intake was associated with reduced odds of tinnitus (OR 0.90, 95% CI 0.82 to 0.99 for quintile 5 versus quintile 1). Higher vitamin D intake was associated with reduced odds of hearing difficulties (OR 0.90, 95% CI 0.81 to 1.00 for quintile 5 versus quintile 1), as were dietary patterns high in fruit and vegetables and meat and low in fat (Prudent diet: OR 0.89, 95% CI 0.83 to 0.96; High protein: OR 0.88, 95% CI 0.82 to 0.95; High fat: OR 1.16, 95% CI 1.08 to 1.24, respectively, for quintile 5 versus quintile 1).

結論:

単一の栄養素と食事パターンの間には、耳鳴りや難聴との関連があった。関連の大きさは小さかったが、食事因子の普遍的な暴露は、集団の耳鳴りと聴力障害のレベルに食事がかなりの影響を与えている可能性を示している。この研究は、食生活因子が聴覚の健康に重要である可能性を示した。

CONCLUSIONS: There were associations between both single nutrients and dietary patterns with tinnitus and hearing difficulties. Although the size of the associations was small, universal exposure for dietary factors indicates that there may be a substantial impact of diet on levels of tinnitus and hearing difficulties in the population. This study showed that dietary factors might be important for hearing health.