日本語AIでPubMedを検索
カプサイシンを担持したエソソソームの製剤化とインビトロ特性評価
Formulation and in-vitro characterization of Capsaicin loaded ethosomes.
PMID: 32024624
抄録
エソソソームのカプサイシン取り込み能力を、ホット法、コールド法、クラシック法、インジェクション法の4つの調製法を用いて評価した。エソソソームは、その製剤化に最適な技術を特定することを目的として、調製、最適化、特徴付けを行った。ベシクルの形状、大きさ、巻込み効率は、それぞれ走査型電子顕微鏡法、動的光散乱法、超遠心分離法によって決定された。ベシクルの大きさは,リン脂質,エタノール及び調製法の濃度に依存して平均15nm~400nmの範囲であった。その結果,エタノール濃度の高いホット法で調製した製剤では,最大で29〜81%の封じ込め効率が得られた。均質性指数をゼータサイザーで測定したところ,注射法で調製した製剤は小胞の多分散性が中程度に広い(0.276)が得られたが,ホット法で調製した製剤はPDI 0.162を有するサイズ分布がより均一であることが示された。4℃および25℃で選択した製剤サンプルを保存することによって行われた物理的安定性の評価は、エソソソーム小胞内の薬物の保持のための最良のものであることが冷蔵庫の温度を示した。2ヶ月間の安定性試験では、冷蔵保存された製剤はすべてカプサイシンを十分に保持していたが、常温保存された製剤では小胞からの薬剤の漏出が顕著であった。FTIR分析の結果、カプサイシンとリン脂質は相互作用の兆候は見られず、互いに相溶性があることが確認された。エトソソーム製剤のリン脂質の転移温度はエタノールの存在により327.13℃から111.63℃に低下した。以上の結果から、カプサイシンエソソソームは4種類の方法で調製することが可能であり、ホット法がナノサイズの均一で均質な安定したカプサイシンエソソソームを調製するのに有効であることが明らかになった。
The ability of ethosomes to entrap capsaicin was evaluated using four methods of preparation that are; hot method, cold method, classic method and injection method. The ethosomes were prepared, optimized and characterized with the aim to identify a technique best suitable for their formulation. Vesicle shape, size and entrapment efficiency was determined by scanning electron microscopy, dynamic light scattering and ultracentrifugation techniques, respectively. Vesicle sizes varied from an average of 15nm - 400nm depending on the concentrations of phospholipid, ethanol and method of preparation. The formulations demonstrated entrapment efficiency of 29-81% with maximum entrapment obtained in formulations prepared with hot method having high concentration of ethanol. The homogeneity index was measured with Zetasizer that showed formulation prepared with hot method to be more uniform in size distribution having PDI 0.162 while injection method of preparation yielded a moderately broad polydispersity of vesicles (0.276). Physical stability assessment done by storing the selected formulation samples at 4°C and 25°C indicated the refrigerator temperature to be the best for retention of drug in ethosomal vesicles. All formulations kept in refrigerator adequately retained capsaicin during the two months of stability studies while those at ambient temperature noticeably showed leaked drug from vesicles. FTIR analysis showed capsaicin and phospholipid to be compatible with each other with no sign of interaction. DSC studies evidently showed lowering of transition temperature of phospholipid from 327.13°C to 111.63°C in ethosomal formulation due to the presence of ethanol. It was concluded that capsaicin ethosomes can be successfully prepared to employ four different methods and their characterization parameters indicate hot method to be effective for preparation of nano-sized uniform, homogeneous and stable capsaicin ethosomes.