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と畜場での死後調査結果の観点から見た豚の健康と福祉
The Health and Welfare of Pigs from the Perspective of Post Mortem Findings in Slaughterhouses.
PMID: 32397427 PMCID: PMC7278684. DOI: 10.3390/ani10050825.
抄録
豚の健康と福祉は、2010年から2017年までにチェコ共和国の食肉処理場で屠殺された豚の獣医学的検査で得られた解剖学的所見のデータに基づいて評価されました。特に肺(フィニッシャー豚 41%、母豚 24%、子豚 52%)、腎臓(フィニッシャー豚 14%、母豚 32%、子豚 15%)、肝臓(フィニッシャー豚 12%、母豚 18%、子豚 19%)に多くの臓器の病変が見られ、食肉処理のために輸送された豚の健康と福祉が損なわれていることを示しています。フィニッシャー豚、母豚、子豚の間での所見数の差は統計的に有意であった(<0.001)。ほとんどの所見の特徴は、現在の豚の飼育の結果として農場で発生している健康と福祉の問題を文書化した慢性的なものでした。しかし、急性所見も検出され、直前に、と畜場への輸送中に発生したプロセスを示した。重要な所見は、フィニッシャー豚(フィニッシャー豚4%、母豚1%、子豚1%)の肝臓の寄生虫病変の発生率であり、養豚場での寄生虫侵入が持続的に発生していることを示しています。母豚と子豚の四肢の外傷性病変(フィニッシャー豚0.08%、母豚0.14%、子豚0.15%)は、内臓の頻度を大きく下回っているが、収容、輸送、取り扱いの技術を調整することで、その発生率をさらに低下させる必要がある。結論として、屠殺場での死後所見の評価に基づく豚の健康と関連する福祉のレベルは様々である。全体的には、子豚が最も悪い状況であり、次いで母豚、そして最も評価が高いのはフィニッシャー豚である。死後の検査では、食肉処理場に運ばれ、人間が消費するために屠殺されるのに適していると考えられる豚であっても、かなりの数の病理解剖学的変化が見られました。豚の個々のカテゴリーの健康と福祉のレベルを向上させるためには、まだかなりのスペースがあることは明らかです。
The health and welfare of pigs was evaluated on the basis of the data on patho-anatomic findings obtained during the veterinary examination of pigs slaughtered in slaughterhouses in the Czech Republic in the period from 2010 to 2017. High numbers of lesions in organs found especially in lungs (finisher pigs 41%, sows 24% and piglets 52%), kidneys (finisher pigs 14%, sows 32% and piglets 15%) and liver (finisher pigs 12%, sows 18% and piglets 19 %) indicate impaired health and welfare of pigs transported for slaughter. The differences in the number of findings between finisher pigs, sows and piglets were statistically significant ( < 0.001). The character of most findings was chronic, which document health and welfare problems occurring on farms as a result of the current pig husbandry. However, acute findings were also detected and indicated processes occurring shortly before and during transport to the slaughterhouse. An important finding is the incidence of parasitic lesions in the liver in finisher pigs (finisher pigs 4%, sows 1% and piglets 1%) that documents persistent occurrence of parasitic invasions on pig farms. Findings of traumatic lesions on limbs in sows and piglets (finisher pigs 0.08%, sows 0.14% and piglets 0.15%) are far below the frequency of the findings in organs; however, their incidence should be further reduced by adjusting the technology of housing, transport and handling. In conclusion, the level of health and related welfare of pigs based on the assessment of post mortem findings in the slaughterhouses vary. Overall, the worst situation is in piglets, followed by sows and the best evaluated are finisher pigs. Post mortem inspection revealed significant numbers of patho-anatomic changes even in pigs considered fit to be transported to the slaughterhouse and slaughtered for human consumption. It is clear that there is still a considerable space for improving the level of health and welfare of the individual categories of pigs.