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Diabetes Metab Syndr Obes.2020;13:1519-1530. 247412. doi: 10.2147/DMSO.S247412.Epub 2020-05-05.

メタボリックシンドロームとバターやケルマンシャーギーを含む乳由来の油の消費との関係。Ravansar非伝染性疾患コホート研究

Relationship Between the Consumption of Milk-Based Oils Including Butter and Kermanshah Ghee with Metabolic Syndrome: Ravansar Non-Communicable Disease Cohort Study.

  • Elham Ahmadi
  • Hadi Abdollahzad
  • Yahya Pasdar
  • Shahab Rezaeian
  • Jalal Moludi
  • Seyed Mostafa Nachvak
  • Roghayeh Mostafai
PMID: 32440181 PMCID: PMC7211326. DOI: 10.2147/DMSO.S247412.

抄録

背景:

近年、メタボリックシンドローム(MetS)の有病率は様々な社会で増加しており、これは食生活の変化、特に食用油の消費パターンの変化を含むライフスタイルの変化に起因していると考えられる。本研究の目的は、Ravansar NonCommunicable Disease (RaNCD)コホート研究の成人集団において、バターやKermanshah gheeを含む動物性油の消費とMetSおよびその成分との関係を調査することであった。

Background: The prevalence of metabolic syndrome (MetS) in recent years has been growing in different societies, which may be due to lifestyle changes including changes in diet, in particular the consumption pattern of edible oils. The purpose of this study was to investigate the relationship between the consumption of animal oils including butter and Kermanshah ghee with MetS and its components in the adult population of Ravansar Non-Communicable Disease (RaNCD) cohort study.

方法:

この横断的研究は、イランのRavansarの前向き研究センターのベースラインデータを用いて、35~65歳の成人5550人を対象に実施された。MetSは、イラン人成人を対象とした修正NCEP ATP IIIの基準に従って定義した。バターおよびケルマンシャー産ギーの消費とMetSとの関係を、STATAソフトウェアを用いたロジスティック回帰モデルで解析した。

Methods: This cross-sectional study was carried out on 5550 adults aged 35-65 years using baseline data of Ravansar's prospective study center in Iran. MetS was defined according to the criteria of modified NCEP ATP III for Iranian adults. Relationship between the consumption of butter and Kermanshah ghee and MetS was analyzed by logistic regression model using STATA software.

調査結果:

本研究では、MetSの発症頻度は31.40%であった。平均体格指数は27.1±4.6kg/m、平均年齢は47.6±8.2歳であった。消費バターの平均値は3.3±1.8、ケルマンシャー産ギーの平均値は5.1±2.3g/日であった。交絡変数を調整した後、バターとケルマンシャーギーの消費量の最高から最低の5分位までがMetS(OR=0.7、95% CI=0.5-0.9)、(OR=0.7、95% CI=0.6-0.9)とそれぞれ逆相関を示した。

Results: In our study, the frequency of MetS was 31.40%. The mean body mass index and mean age were 27.1±4.6 kg/m and 47.6±8.2 years. The mean values of consumed butter and Kermanshah ghee were 3.3±1.8 and 5.1±2.3 g/day, respectively. After adjusting the confounding variables, the highest to the lowest quintile of butter and Kermanshah ghee consumption showed a reverse correlation with the MetS (OR = 0.7, 95% CI = 0.5-0.9) and (OR= 0.7, 95% CI=0.6-0.9), respectively.

結論:

本研究では、牛乳とケルマンシャー産ギーの消費とMetSおよびその成分との間に逆の関係があることが明らかになった。したがって、牛乳ベースの油の消費は、より低い心血管リスク因子と関連している可能性がある。

Conclusion: This study revealed a reverse relationship between milk and Kermanshah ghee consumption with MetS and its components. Therefore, consumption of milk-based oils may be associated with lower cardiovascular risk factors.

© 2020 Ahmadi et al.