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Vet. Microbiol..2020 Jul;246:108725. S0378-1135(20)30488-0. doi: 10.1016/j.vetmic.2020.108725.Epub 2020-05-16.

市販の豚用飼料中のサルモネラ・ウェルテブレッドの有病率とゲノム解析

Prevalence and genomic characterization of Salmonella Weltevreden in commercial pig feed.

  • Duc Kieu Minh
  • Yaovi M Gildas Hounmanou
  • Huong Bui Thi Mai
  • John E Olsen
  • Anders Dalsgaard
PMID: 32605745 DOI: 10.1016/j.vetmic.2020.108725.

抄録

ベトナムは世界第 5 位の豚肉生産国である。サルモネラは農場レベルで頻繁に検出されているが、豚のサルモネラ感染の危険因子は生産システムでは十分に調査されていない。本研究では、ベトナムの小・中・大規模養豚場103農場から市販の飼料サンプル123点を入手し、ISO 6579:2002/Cor 1:2004法を用いて飼料25g中のサルモネラの存在を調査した。サルモネラは5つのサンプルから検出された(4.1%;95%CI 1.75-9.16%)。5つのサンプルはすべてS. Weltevredenを唯一のセロバールとして含んでいることがわかった。これらの分離株は、さらなる特徴付けのために、表現型および全ゲノム配列解析を行った。その結果,すべてST365に属し,14種類の抗菌薬に感受性を示した.4株はS. Weltevredenの大陸系に属し,1株は島型であった.この分離株は、残りの4株とは対照的に、ビブリオプロファージX-29のプロファージホモログを含んでいた。魚や水生サンプルから分離されることが多いS. Weltevredenのみの所見は、飼料調製に使用された魚粉が汚染源である可能性が高いことを示唆している。

Viet Nam is the world's fifth largest producer of pork meat. Salmonella is frequently found at farm level; however, risk factors for Salmonella infection in pigs have not been thoroughly investigated in the production system. In the current study, 123 commercial feed samples were obtained from 103 small, medium and large-scale pig farms in Viet Nam and investigated for the presence of Salmonella in 25 g of feed using the ISO 6579:2002/Cor 1:2004 method. Salmonella was detected in five samples (4.1%; 95% CI 1.75-9.16%). All five samples were found to contain S. Weltevreden as the only serovar. The isolates were subjected to phenotypic and whole genome sequencing analysis for further characterization. They all belonged to ST365 and were sensitive to the 14 antimicrobials tested. Four strains were found to belong to the continental lineage of S. Weltevreden, while one isolate was of the island type. This isolate, contrary to the remaining four isolates contained a prophage homolog to the Vibrio prophage X-29. The findings of only S. Weltevreden, which is often isolated from fish and aquatic samples, suggests that fishmeal used in the feed preparation was a likely source of contamination.

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