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ギリシャ産アロエベラ葉ゲル製品のアロイン、抗酸化活性、毒性の定量的測定
Quantitative determination of aloin, antioxidant activity and toxicity of Aloe vera leaf gel products from Greece.
PMID: 32643805 DOI: 10.1002/jsfa.10650.
抄録
背景:
アロエベラは、化粧品、製薬、食品業界で広く使用されている人気のある薬用植物です。アロエベラの葉のゲルには、アロインを含む75種類以上の生理活性化合物が含まれており、アロインは有毒な化合物であり、アロエベラの葉のゲルに含まれている含有量は、栽培条件や葉の加工条件によって異なります。アロインは有毒な化合物であり、A. vera葉ゲル製品中の含有量は栽培条件、特に葉の加工に依存する。
BACKGROUND: Aloe vera is a popular medicinal plant used widely by the cosmetic, pharmaceutical and food industry. The A. vera leaf gel which is used mostly for its positive effects on human health contains over 75 different bioactive compounds including aloin. Aloin is a toxic compound and its content in A. vera leaf gel products depends on the different cultivation conditions and especially on leaf processing.
結果:
本研究では、葉の処理方法が異なるA. vera葉ゲル製品について、液体クロマトグラフィーを用いてアロインの含有量、ABTSおよびDPPH抗酸化活性アッセイによる抗酸化活性、およびAliivibrio fisheriおよびSH-SY5Y細胞に対する毒性を分析した。工業的な方法で処理されたサンプルと実験室でろ過されたサンプルでは、アロインの含有量は欧州連合法の制限値(0.1mg/L)を下回っていたが、未処理のサンプルとろ過されていないサンプルでは10mg/L以上の含有量が認められた。抗酸化活性はDPPHで1.64~9.21μmol Trolox/mL、ABTSで0.73~5.14μmol Trolox/mLと推定されました。アリビブリオ・フィセリに対する毒性は、0.03~0.09mg/mLであった。細胞毒性試験では、低濃度(1μg/mLおよび10μg/mL)のアロインAがSH-SY5Y細胞を過酸化水素誘導毒性から保護することが示された。
RESULTS: In this study A. vera leaf gel products, varied in terms of leaf processing, were analyzed using liquid chromatography for their content in aloin, their antioxidant activity by ABTS and DPPH antioxidant activity assays and their toxicity against Aliivibrio fisheri and SH-SY5Y cells. In the samples processed with industrial methods and in those filtered in the lab, the content of aloin was found below the limit (0.1 mg/L) of the European Union legislation however, the unprocessed and unfiltered samples were found to contain more than 10 mg/L. Antioxidant activity was estimated to vary from 1.64 to 9.21 μmol Trolox/mL for DPPH and from 0.73 to 5.14 μmol Trolox/mL for ABTS . Toxicity values on Aliivibrio fisheri expressed as EC ranged from 0.03 to 0.09 mg/mL. The cytotoxic study indicated that aloin A at low concentrations (1 μg/mL and 10 μg/mL) protects SH-SY5Y cells from hydrogen peroxide-induced toxicity.
結論:
その結果、アロエベラの葉のゲルのろ過プロセスは、実験室または産業のいずれかの欧州連合の立法検出限界以下のアロインAの内容になりました。この記事は著作権で保護されています。すべての権利を保有しています。
CONCLUSIONS: Consequently, the filtration process of Aloe vera leaf gels either laboratory or industrial resulted in content of aloin A below the European union legislation detection limits. This article is protected by copyright. All rights reserved.
This article is protected by copyright. All rights reserved.