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Nutr Neurosci.2020 Jul;:1-10. doi: 10.1080/1028415X.2020.1788774.Epub 2020-07-13.

雄性Wistarラットの自由選択高脂肪高スクロース食成分の摂取に対する側視床下部へのニューロペプチドYの投与の効果

Effects of Neuropeptide Y administration into the lateral hypothalamus on intake of free-choice high-fat high-sucrose diet components of the male Wistar rat.

  • Myrtille C R Gumbs
  • Leslie Eggels
  • Anna H Vuuregge
  • Unga A Unmehopa
  • Joram D Mul
  • Susanne E la Fleur
PMID: 32654659 DOI: 10.1080/1028415X.2020.1788774.

抄録

脳内の神経ペプチドY(NPY)シグナル伝達は、エネルギー調節において重要な役割を果たしており、食事誘発性肥満の間に変化している。まだ、特定の食事成分の消費中にNPYの機能は完全に決定されたままである。我々は以前に飽和脂肪成分(自由選択高脂肪; fcHF)、ショ糖溶液(高糖; fcHS)、または標準的な食事(チャウと水)と組み合わせた両方(fcHFHS)の消費は、弧状核と脳室内NPY投与への感度の発現に多様な効果を持っていることを実証している。側視床下部(LHA)に弧状核NPYニューロンを投影し、LHAでNPYの投与はpotently標準的な食事でラットの食事摂取を促進します。しかし、それは現在、口当たりの良い自由選択食の短期消費がLHAにおけるNPY機能を変化させるかどうかは不明である。したがって、我々は、fcHF、fcHS、またはfcHFHS食事の1週間の消費に続くラットの摂取量にLHA内NPY投与の影響を評価した。 雄性Wistarラットは、NPY(0.3μg / 0.3μL)またはリン酸緩衝生理食塩水(0.3μL)をLHAに投与する前に1週間、fcHF、fcHS、fcHFHS、またはコントロール(CHOW)の食事を消費した。摂取量は2h後に測定された。fcHFHSで飼育されたラットは、基底脂肪摂取量の違いに基づいて、高脂肪(fcHFHS-hf)と低脂肪(fcHFHS-LF)グループに分割された。 イントラLHA NPY投与は、fcHFHS-(無関係に基底脂肪摂取量の)、fcHF-とCHOW-餌を与えられたラットでチョウの摂取量を増加させた。イントラ LHA NPY の注入は fcHF-、fcHFHS-hf、ではなく fcHFHS-LF、ラットの脂肪摂取量を増加させた。イントラ LHA NPY の注入は fcHS 餌を与えられたラットのカロリー摂取量を増加させなかった。 私たちのデータは、カロリー摂取量に対するイントラLHA NPYの効果は、脂肪または糖成分、またはその両方、自由選択食での消費量に応じて異なることを示しています。私たちのデータはまた、脂肪の食事のコンポーネントのベースラインの好みが fcHFHS 飼育ラットにおけるイントラ LHA NPY の効果を変調することを示しています。

Neuropeptide Y (NPY) signaling in the brain plays an important role in energy regulation, and is altered during diet-induced obesity. Yet, NPY function during the consumption of specific diet components remains to be fully determined. We have previously demonstrated that consumption of a saturated fat component (free-choice high-fat; fcHF), a sucrose solution (high-sugar; fcHS), or both (fcHFHS) combined with a standard diet (chow and water) has diverse effects on expression in the arcuate nucleus and the sensitivity to intraventricular NPY administration. Arcuate NPY neurons project to the lateral hypothalamus (LHA), and NPY administration in the LHA potently promotes chow intake in rats on a standard diet. However, it is currently unclear if short-term consumption of a palatable free-choice diet alters NPY function in the LHA. Therefore, we assessed the effects of intra-LHA NPY administration on intake in rats following one-week consumption of a fcHF, fcHS, or fcHFHS diet. Male Wistar rats consumed a fcHF, fcHS, fcHFHS, or control (CHOW) diet for one week before NPY (0.3 μg / 0.3 μL) or phosphate-buffered saline (0.3 μL) was administered into the LHA. Intake was measured 2h later. fcHFHS-fed rats were divided into high-fat (fcHFHS-hf) and low-fat (fcHFHS-lf) groups based on differences in basal fat intake. Intra-LHA NPY administration increased chow intake in fcHFHS- (irrespective of basal fat intake), fcHF- and CHOW-fed rats. Intra-LHA NPY infusion increased fat intake in fcHF-, fcHFHS-hf, but not fcHFHS-lf, rats. Intra-LHA NPY infusion did not increase caloric intake in fcHS-fed rats. Our data demonstrate that the effects of intra-LHA NPY on caloric intake differ depending on the consumption of a fat or sugar component, or both, in a free-choice diet. Our data also indicate that baseline preference for the fat diet component modulates the effects of intra-LHA NPY in fcHFHS-fed rats.