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牛のスキムミルクを用いたアロマハーブおよび乾燥ハーブ粉末からの新規核酸抽出法の開発
A novel nucleic acid extraction method from aromatic herbs and dried herbal powders using cow skim milk.
PMID: 32661429 DOI: 10.1038/s41598-020-68467-4.
抄録
ASU(アーユルヴェーダ、シッダ、ウナニ)製剤のための乾燥アロマハーブやハーブ粉末の真正性は、その臨床的成功の鍵を握っている。しかし、このような材料からのPCR品質のDNAの抽出は、様々な共抽出PCR阻害剤の存在により問題となることが多い。本研究では、牛のスキムミルクを利用した新しいDNA分離精製法を開発し、芳香族ハーブや乾燥ハーブ粉末からPCR品質のDNAを抽出することに成功した。本研究で発表した方法は、このような植物材料からPCR品質のDNAを抽出するための代替手段として利用することが可能である。さらに、今後の研究では、植物のバーコード化資源として使用可能な堅牢なmatKプライマーのセットを提示した。
Authenticity of dried aromatic herbs and herbal powders for the ASU (ayurvedic, siddha, unani) drug formulations is a key of their clinical success. The DNA based authentication is an answer; however, extraction of PCR quality DNA from such material is often problematic due to the presence of various co-extracted PCR inhibitors. Here, we report a novel DNA isolation and purification method utilizing cow skim milk that successfully yields PCR quality DNA from the aromatic herbs and dried herbal powders. The improved method presented in this study could be used as an alternative to successfully extract PCR quality DNA from such plant materials. Further, we present a set of robust matK primers which could be used as plant barcoding resource in future studies.