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人工的な風への曝露は、高温下でスイスの雌マウス()のエネルギー摂取量と生殖能力を増加させる
Exposure to artificial wind increases energy intake and reproductive performance of female Swiss mice () under hot temperature.
PMID: 32665446 DOI: 10.1242/jeb.231415.
抄録
高温と熱波は、授乳中のメスの生理と行動の多くの側面にとって重要な脅威として急速に浮上してきている。高い周囲温度によって体の熱を放散する能力が低下し、高熱症のリスクが高まります。ほとんどの陸生動物に広く見られる環境因子である風への曝露は、熱損失を増加させることが知られているが、小型哺乳類の生殖能力に及ぼす影響は明らかにされていない。本研究では、授乳中のスイス産マウスを対象に、21℃と32.5℃でのエネルギー収支、安静時代謝率、乳汁エネルギー産出量(MEO)に対する風の影響を測定した。32.5℃で飼育された雌マウスは、21℃で飼育された雌マウスに比べて、安静時代謝率、食物摂取量、MEOが有意に低下し、子孫が軽くなった。しかし、風にさらされた場合、32.5℃で飼育された雌の漸近的な食物摂取量は22.5%(<0.01)、MEOは20.7%(<0.05)、子孫重量は17.6%(<0.05)増加した。授乳中の体温は32.5℃で飼育された雌の方が21℃で飼育された雌よりも有意に高かったが、風に曝されることでその差は減少した。これらの結果から、風への曝露は繁殖能力を大幅に向上させ、熱波時の高温下でも小型哺乳類の体力を向上させることが示唆されました。
High temperatures and heat waves are rapidly emerging as an important threat to many aspects of physiology and behavior in females during lactation. The body's capacity to dissipate heat is reduced by high ambient temperatures, increasing the risk of hyperthermia. Exposure to wind, a pervasive environmental factor for most terrestrial animals, is known to increase heat loss, but its effects on the reproductive performance of small mammals remains unclear. In the present study, the effects of wind on the energy budgets, resting metabolic rate and milk energy output (MEO) were measured in lactating Swiss mice at 21°C and 32.5°C. Females kept at 32.5°C had a significantly lower resting metabolic rate, food intake and MEO, and lighter offspring, than those at 21°C. However, exposure to wind increased the asymptotic food intake of females kept at 32.5°C by 22.5% (<0.01), their MEO by 20.7% (<0.05) and their litter mass by 17.6% (<0.05). The body temperature of females kept at 32.5°C was significantly higher during lactation than that of females kept at 21°C, but this difference was reduced by exposure to wind. These findings suggest that exposure to wind considerably improves reproductive performance, increasing the fitness of small mammals while undergoing hot temperatures during heat waves.
© 2020. Published by The Company of Biologists Ltd.