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微生物α-アミラーゼ生産。進歩、課題、展望
Microbial Alpha-Amylase Production: Progress, Challenges and Perspectives.
PMID: 32665893 PMCID: PMC7335993. DOI: 10.34172/apb.2020.043.
抄録
α-アミラーゼは、1~4個のグリコシドバンドを切断することでデンプンを改質することができると評判で、様々な産業分野で広く利用されています。微生物は、その微生物の固有の特徴に応じて、耐熱性や耐ハロ耐性を持ったユニークなα-アミラーゼを発現しています。同様に、野生型とは対照的に、より高い安定性を有する酵素を生産するために遺伝子工学的手法が適用されています。α-アミラーゼは産業界で広く利用されているため、RSM のような最適化手法を用いて生体外での酵素生産を改善することが行われている。本研究では、α-アミラーゼの生産性向上と安定性に関する最新の研究をレビューすることを目的とした。
Alpha-amylase reputes for starch modification by breaking of 1-4 glycosidic bands and is widely applied in different industrial sectors. Microorganisms express unique alpha-amylases with thermostable and halotolerant characteristics dependent on the microorganism's intrinsic features. Likewise, genetic engineering methods are applied to produce enzymes with higher stability in contrast to wild types. As there are widespread application of α-amylase in industry, optimization methods like RSM are used to improve the production of the enzyme ex vivo. This study aimed to review the latest researches on the production improvement and stability of α-amylase.
© 2020 The Authors.