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食品溶液およびタバコの煙によるCAD/CAM用レジン複合材料の色調と表面テクスチャーの変化 - in vitro研究
Food solutions and cigarette smoke-dependent changes in color and surface texture of CAD/CAM resin composites - an in vitro study.
PMID: 33625399
抄録
目的:
4種類のCAD/CAM用コンポジットレジンの変色と表面性状を、様々な食品溶液とタバコの煙によって誘発されることを調査すること。
PURPOSE: To investigate the discoloration and surface properties of four CAD/CAM composite resins provoked by a variety of food solutions and cigarette smoke.
材料および方法:
材料(ブリリアントクリオス[コルテン],セラスマート[GC],ラバアルティメイト[3Mエスペ],松風ブロックHC[松風],ソニックフィル2[カー])ごとに合計74個の試料(N = 370)を作製した.変色(ΔE)は、分光光度計で調べた。測定は,保存液(ニンジンジュース,カレー,タバコの煙,赤ワイン,エナジードリンク,蒸留水)に2週間浸漬する前,浸漬直後,浸漬後の試料を手動で研磨した後に行った.平均表面粗さ(Ra)は,プロフィロメーターを用いて測定した。表面の定性観察は,走査型電子顕微鏡(SEM)を用いて行った.データの解析には,Kolmogorov-Smirnov,Mann-Whitney U,Tukey post hoc 検定による一元配置分散分析を用いた.
MATERIALS AND METHODS: A total of 74 specimens (N = 370) were prepared per material (Brilliant Crios [Coltene], CeraSmart [GC], Lava Ultimate [3M Espe], Shofu Block HC [Shofu], and SonicFill 2 [Kerr]). Discoloration (ΔE) was investigated with a spectrophotometer. Measurements were taken before immersion in the storage media for 2 weeks (carrot juice, curry, cigarette smoke, red wine, energy drink, and distilled water), immediately after immersion, and after manual polishing of the specimens following immersion. The mean surface roughness (Ra) was measured using a profilometer. Qualitative surface observation was performed with scanning electron microscopy (SEM). Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, and one-way analysis of variance with Tukey post hoc tests.
結果:
浸漬後のΔEに最も大きな影響を与えたのは保存液(η. = 0.878, P < .001)で,次いで保存液と材料の相互作用(η. = 0.770, P < .001),材料(η. = 0.306, P < .001)であった。研磨後のΔEについては,材料と媒体の交互作用が最も大きな影響を示し(η. = 0.554, P < .001),次に媒体(η. = 0.244, P < .001),材料(η. = 0.196, P < .001)であった。ニンジンジュースへの浸漬が最も高い色変化をもたらし(ΔE: 8.0 to 10.4)、一方、蒸留水では最も低い値を記録した(ΔE: 2.0 to 2.4)。ニンジンジュースとエナジードリンクは、最も高いRa値(0.120〜0.355μm)を示した。SEM写真では,手動研磨後に有機マトリックスが失われていることが示された.
RESULTS: The highest influence on ΔE after immersion was observed by the storage medium (η. = 0.878, P < .001), followed by the interaction between storage medium and material (η. = 0.770, P < .001) and the material (η. = 0.306, P < .001). For ΔE after polishing, the highest influence was indicated by the interaction of material and medium (η. = 0.554, P < .001), followed by the medium (η. = 0.244, P < .001) and the material (η. = 0.196, P < .001). Immersion in carrot juice led to the highest color change (ΔE: 8.0 to 10.4), whereas the lowest values were recorded in distilled water (ΔE: 2.0 to 2.4). Carrot juice and the energy drink provoked the highest Ra values (0.120 to 0.355 μm). SEM pictures indicated a loss of the organic matrix after manual polishing.
結論:
異なる材料は、変色という点で、様々な保存媒体中で異種の反応を示した。表面粗さは,浸漬および研磨後に増加した.手動研磨では,変色も表面粗さも初期状態に戻すことはできない.
CONCLUSION: The different materials reacted dissimilarly in the various storage media in terms of discoloration. Surface roughness increased after immersion and polishing. Neither discoloration nor surface roughness could be reset to default by manual polishing.