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脳卒中患者の嚥下障害に伴う問題に対する嚥下訓練とフォローアップの効果
Effects of Swallowing Training and Follow-up on the Problems Associated with Dysphagia in Patients with Stroke.
PMID: 34263232
抄録
AIM:
本研究では、脳卒中後の嚥下訓練とフォローアップが、嚥下機能、栄養状態、嚥下障害に伴う問題の発生に及ぼす効果を明らかにすることを目的とした。
AIM: This study aimed to determine the effect of poststroke swallowing training and follow-up on swallowing function, nutritional status, and the development of problems associated with dysphagia.
方法:
本研究は、単一グループ、プレテスト-ポストテスト、準実験的研究として計画され、2010年6月から2011年9月の間に研修・研究病院の神経科クリニックで急性脳卒中の診断を受けて入院した、本研究の対象基準を満たした32名の患者を対象に実施された。患者は嚥下訓練を受け、食事中のフォローアップを受け、訓練用のパンフレットを渡されました。データの収集には,Structured Information Form,Standardized Mini Mental Test,Barthel Index,Bedside Water Drinking Assessment Testを用いた.データは、SPSS 16.0プログラムを用いて、記述的および比較的な統計手法で分析した。報告にはTRENDステートメントを用いた。
METHOD: This study was designed as a single-group, pretest-posttest, quasi-experimental study and was conducted with 32 patients, who met the inclusion criteria for the study and were hospitalized with a diagnosis of acute stroke in the neurology clinic of a training and research hospital between June 2010 and September 2011. The patients were provided with swallowing training, followed up during meals, and given a training brochure. The Structured Information Form, the Standardized Mini Mental Test, the Barthel Index, and the Bedside Water Drinking Assessment Test were used to collect the data. Data were analyzed by the SPSS 16.0 program using descriptive and comparative statistical methods. TREND statement was followed for reporting.
結果:
初回のフォローアップでは、嚥下訓練前と比較して、訓練後のベッドサイド飲水評価テストの平均総得点に統計的に高い有意差(< 0.01)があり、食事の時間が短くなり(< 0.01)、食事の量が増えた(< 0.01)と判断された。患者の入院期間は平均9.75±3.44日で、この期間中に9.4%の患者に誤嚥が発生したことが判明しました。誤嚥を起こした患者には、以前に肺疾患があったことが観察された。
RESULTS: It was determined that there was a statistically highly significant difference ( < .01) between the mean total score of the bedside water drinking assessment test after training compared with before the swallowing training, the duration of eating shortened ( < .01), and the amount of food consumed increased ( < .01) in the first follow-up. It was determined that the patients stayed in the hospital for an average of 9.75 ± 3.44 days; and aspiration occurred in 9.4% of them during this period. It was observed that patients who developed aspiration had prior lung problems.
結論:
脳卒中とそれに伴う嚥下障害を持つ患者において、嚥下訓練を行うことで、食事の時間が短縮され、食事量が増加することが観察された。嚥下訓練の実施と嚥下機能のフォローアップは、問題の発生を予防するために有用であると考えられた。
CONCLUSION: It was observed that swallowing training decreased the duration of eating and increased the amount of food consumed in patients with stroke and resulting dysphagia. It was considered that the implementation of the training and the follow-up of swallowing function could be useful in preventing the development of problems.