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生姜エキス、天然蜂蜜、ビターチョコレートはフッ素入り歯磨き粉としてエナメル質表面を再石灰化するか?研究
Do Ginger Extract, Natural Honey and Bitter Chocolate Remineralize Enamel Surface as Fluoride Toothpastes? An Study.
PMID: 34531338
抄録
背景:
最近の文献では、天然物の健康効果に注目が集まっています。
Background: In recent literatures, much attention has been given to natural products for their health benefits.
目的:
本研究では、これまで文献的に示されてきた生姜・蜂蜜・チョコレート混合物の再石灰化効果を測定し、エナメル質初期う蝕病巣の再石灰化に対する生姜・天然蜂蜜・ビターチョコレートの個々の寄与を評価することを目的とした。
Aims: In this study, the objective was to measure the efficacy of the ginger-honey-chocolate mixture as the remineralization effect has been shown in the literature previously and to evaluate the individual contributions of this mixture; ginger, natural honey, bitter chocolate separately on remineralization of initial enamel caries lesion.
材料と方法:
全検体を以下の8群に分けた。ジンジャー(Arifoglu®、トルコ)粉末状(n = 8)、ジンジャー-蜂蜜-チョコレート(n = 8)、天然蜂蜜(Balparmak Plateau Blossom Honey®、トルコ)(n = 9)、ビターチョコレート(Nestlé®、トルコ)(n = 10)。スイス)(n=8);MIペースト(GC、日本)(n=8);パラドンタックス(センソダイン、グラクソスミスクライン、米国)(n=9);プロエナメル(センソダイン、グラクソスミスクライン、米国)(n=9);コントロール(n=9)グループ。試料は、各群とも37℃で7日間、5回のpHサイクルを実施した。pHサイクルの間,ブロックを脱灰液(6時間)および再石灰化液(18時間)に入れた。処理方法は,毎日1分間,エナメル質表面を薬剤/脱イオン水(1:3 w/w)と接触させるものであった.表面微小硬度(SMH)は,デジタルマイクロビッカース硬度計(Wilson Wolpert; Europe BV, 401 MVD, Netherlands)を用いてpHサイクルの前後に測定された.鉱物の変化はFluoreCam®を用いて測定し,回復値はそれぞれSMHR%とFΔ%として算出した.
Materials and Methods: All specimens were divided into eight groups as: Ginger (Arifoglu®, Turkey) in powder form, (n = 8); Ginger-Honey-Chocolate (n = 8); Natural honey (Balparmak Plateau Blossom Honey®, Turkey) (n = 9); Bitter chocolate (Nestlé®, Switzerland) (n = 8); MI Paste (GC, Japan) (n = 8); Paradontax (Sensodyne, Glaxosmithklein, USA) (n = 9); Pronamel (Sensodyne, Glaxosmithklein, USA) (n = 9); Control (n = 9) groups. Samples were carried out five pH cycles along 7 days at 37°C for each group. During pH cycling, blocks were put in a demineralization (6 h) and a remineralization solution (18 h). The treatment consisted of 1 min. interaction of enamel surfaces with agent/deionized slurries (1:3 w/w) on a daily basis. The surface microhardness (SMH) was determined before and after pH cycling with a Digital Micro-Vickers Hardness Tester (Wilson Wolpert; Europe BV, 401 MVD, Netherlands). Mineral changes were determined by using FluoreCam® and recovery values were calculated as SMHR% and FΔ%, respectively.
結果:
全群で再石灰化の促進が認められた。FΔ% (F = 1.223, P = 0.304) とSMHR% (F = 0.709, P = 0.664) は全群間で有意差はなかった。
Results: All groups showed an enhanced remineralization. There was no significant difference in terms of FΔ% (F = 1.223, P = 0.304) and SMHR% (F = 0.709, P = 0.664) between all groups.
結論:
今回検討した生薬(ショウガ、ハチミツ、ビターチョコレート)は、再石灰化能が高く、期待できる結果を得た。
Conclusion: The herbals (ginger, honey, and bitter chocolate) examined in this study gave promising results with a high remineralization potential.