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Appetite.2022 Jun;:106148.

COVID-19パンデミック時の親のストレス、親の摂食習慣、子どもの食行動に対する認識との関連性

Associations between parenting stress, parent feeding practices, and perceptions of child eating behaviors during the COVID-19 pandemic.

PMID: 35779642

抄録

本研究の目的は、COVID-19パンデミック時の子育てストレス、摂食習慣、子どもの食行動に関する認識との関連を探ることであった。4~6歳の子どもを持つ保護者(n=284)が、米国でパンデミックに関連した自宅待機義務が発生した時期に、横断的オンライン調査に参加した。保護者は、現在の育児ストレスのレベル、食事のやり方、子どもの食行動などを報告した。また、パンデミックに関連した家庭内留守番義務化の開始前からの育児ストレスの増加、変化なし、減少の有無についても報告された。親のストレスレベルが高いほど、感情のコントロールのための食べ物の利用が多い(OR=1.05、95%CI=1.03-1.08)、報酬としての食べ物(OR=1.05、95%CI=1.02-1.08)、食べることへの圧力(OR=1.03、95%CI=1.01-1.06)、バランスの良い食事の推奨が少ない(OR=1.03、95%CI=1.01-1.06)などの好ましくない食事方法と関係があった。また、育児ストレスが大きいほど、子どもが問題のある食行動を示すという認識も強く、食べ物にうるさい(OR=1.05、95% CI=1.02-1.08)、食べ物を楽しむ(OR=1.05、95% CI=1.02-1.07) という確率も大きかった。育児ストレスが高まったと回答した保護者では、育児ストレスの高さは、食事へのプレッシャーを与える頻度が高いこと(p=.009)、子どもの食事を監視する頻度が低いこと(p=.028)と関連していた。結論として、パンデミック時の育児ストレスは、感情や行動の調節のために食べ物を使うこと、子どもが問題のある食行動を示すという認識と関連していた。危機的な状況下で、どのように育児ストレスを軽減し、健康的な食事習慣を促進するかを理解するために、さらなる研究が必要である。

The aim of this study was to explore associations between parenting stress, feeding practices, and perceptions of children's eating behaviors during the COVID-19 pandemic. Parents (n = 284) of children aged 4-6 years completed a cross-sectional online survey during the onset of pandemic-related stay-at-home mandates in the U.S. Parents reported current levels of parenting stress, feeding practices, and child eating behaviors. Parents also reported whether parenting stress had increased, stayed the same, or decreased since prior to the onset of pandemic-related stay-at-home mandates. Greater levels of parenting stress were associated with less desirable feeding practices, including greater odds of high use of food for emotional regulation (OR = 1.05, 95% CI = 1.03-1.08), food as a reward (OR = 1.05, 95% CI = 1.02-1.08), and pressure to eat (OR = 1.03, 95% CI = 1.01-1.06), and low use of encouraging a balanced diet (OR = 1.03, 95% CI = 1.01-1.06). Greater levels of parenting stress were also associated with greater perceptions that children exhibited problematic eating behaviors, including greater odds of high food fussiness (OR = 1.05, 95% CI = 1.02-1.08) and low enjoyment of food (OR = 1.05, 95% CI = 1.02-1.07). For parents who reported their parenting stress had increased, greater parenting stress was associated with more frequent use of pressure to eat (p = .009) and less frequent monitoring their child's diet (p = .028). In conclusion, parenting stress during the pandemic was associated with use of food for emotional and behavioral regulation and perceptions that children exhibited problematic eating behaviors. Further research is needed to understand how to mitigate parenting stress and promote healthy feeding practices during times of crisis.