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Front Nutr.2022;9:930023.

高齢無歯顎被験者に対する歯科インプラントと栄養の効果:因子ランダム化臨床試験のプロトコール

Effects of Dental Implants and Nutrition on Elderly Edentulous Subjects: Protocol for a Factorial Randomized Clinical Trial.

PMID: 35832045

抄録

背景:

歯の喪失による咀嚼機能の喪失は、食物選択の変化および栄養摂取不足と関連している。これまでのところ、歯科補綴に基づく介入だけでは栄養摂取量は有意に改善されなかった。パイロット研究では、インプラント支持の固定式歯科補綴と簡単な食事アドバイスを組み合わせた介入によるプラスの影響が示されている。歯の喪失とその結果に不釣り合いに苦しみ続けている地域在住の高齢者集団にとって、これは公衆衛生上大きな意味を持つため、このような介入の構成要素の相対的な寄与と潜在的な相乗効果を明らかにする必要がある。

BACKGROUND: Loss of masticatory function consequent to tooth loss has been associated with changes in food choices and insufficient nutritional intake. To date, interventions based on dental prostheses alone did not significantly improve nutrient intake. Pilot studies have shown positive impacts of interventions combining implant-supported fixed dental prosthesis with brief dietary advice. The relative contribution and the potential synergy of the components of such interventions need to be determined as it has major public health implications for the community-dwelling aging population that continues to disproportionately suffer from tooth loss and its consequences.

目的:

末期歯列(IV期歯周炎)または完全無歯顎症の高齢者を対象に、固定式インプラント支持義歯による咀嚼機能のリハビリテーションと栄養教育の効果を評価すること。

OBJECTIVE: To assess the effect of rehabilitation of masticatory function with fixed implant supported dentures and nutrition education in older subjects with terminal dentition (stage IV periodontitis) or full edentulism.

方法:

全弓性無歯顎症または末期歯列症により咀嚼機能が低下した成人(60歳以上)(120名)を対象に、2×2要因ランダム化比較試験を実施し、固定式インプラント支持義歯による咀嚼機能のリハビリテーション、栄養教育、および/またはそれらの併用が、高齢被験者の新鮮な果物や野菜の摂取を改善するかどうかを16ヶ月間追跡調査する。本研究は、24時間食事想起法を用いて、4ヵ月後の新鮮な果物および新鮮な野菜の摂取量の変化を検出するように設計されている。また、総エネルギーに占めるタンパク質の割合、栄養バイオマーカー、血漿メタボローム、口腔内および腸内細菌叢、QOL、咀嚼機能の変化も評価する。

METHODS: A 2 × 2 factorial randomized controlled trial with 16-month follow-up of eligible adults (≥60 years) with loss of masticatory function consequent to full arch edentulism or terminal dentition ( = 120) will be conducted to test whether the rehabilitation of masticatory function with fixed implant supported dentures, nutrition education and/or their combination improves intake of fresh fruits and vegetables for aging subjects. The study has been designed to detect changes in fresh fruits and fresh vegetables intake at 4 months using the 24-h dietary recall method. Changes in protein as percentage of total energy, nutritional biomarkers, plasma metabolomics, oral and gut microbiome, quality of life and masticatory function will also be assessed.

考察:

インプラント固定義歯による咀嚼機能のリハビリテーションと栄養教育を併用することが、広範囲に歯を失った高齢の社会生活者の栄養摂取を改善するために最も効果的な介入であるという仮説を立てた。本研究の結果は、より良い治療レジメンの設計、個々の被験者に対する医療の指針、および公衆衛生と政策への情報提供に役立つであろう。

DISCUSSION: We hypothesize that receiving rehabilitation of masticatory function with fixed implant dentures together with nutrition education is the most effective intervention for improving nutrient intake in aging community-dwelling subjects with extensive tooth loss. The results of this study will assist in designing better treatment regimens, guide medical care for individual subjects, and inform public health and policy.

臨床試験登録:

NCT05334407

CLINICAL TRIALS REGISTRATION: NCT05334407.