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Clin Nutr ESPEN.2023 Jun;55:244-250.

亜鉛、ビタミンCの食事摂取量とCOVID-19の重症度や関連症状との関連について:横断的な研究

The association between dietary intakes of zinc, vitamin C and COVID-19 severity and related symptoms: A cross-sectional study.

PMID: 37202053

抄録

バックグラウン ド:

コロナウイルス病2019(COVID-19)パンデミックは、保健システム、食糧供給、および人口の健康に壊滅的な影響を与えた。本研究は、亜鉛およびビタミンCの摂取量と、COVID-19患者における疾患の重症度および症状のリスクとの関連性を検討した最初の研究である。

BACKGROUND: The Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has had a devastating impact on health systems, food supplies, and population health. This is the first study to examine the association between zinc and vitamin C intakes and the risk of disease severity and symptoms among COVID-19 patients.

方法論:

この横断研究は、2021年6月から9月にかけて、18~65歳の回復したCOVID-19患者250人を対象とした。人口統計学、人体計測、病歴、および疾患の重症度と症状に関するデータを収集した。食事摂取量は、ウェブベースの168項目の食物摂取頻度調査票(FFQ)を用いて評価した。重症度は、NIH COVID-19治療ガイドラインの最新版を用いて判定した。多変量バイナリロジスティック回帰を用いて、COVID-19患者における亜鉛およびビタミンCの摂取量と、疾患の重症度および症状のリスクとの関連を評価した。

METHODS: This cross-sectional study included 250 recovered COVID-19 patients aged 18-65 years from June to September 2021. Data on demographics, anthropometrics, medical history, and disease severity and symptoms were collected. Dietary intake was evaluated using a web-based, 168-item food frequency questionnaire (FFQ). The severity of the disease was determined using the most recent version of the NIH COVID-19 Treatment Guidelines. Using multivariable binary logistic regression, the association between zinc and vitamin C intakes and the risk of disease severity and symptoms in COVID-19 patients was evaluated.

結果:

本研究の参加者の平均年齢は44.1±12.1歳、52.4%が女性で、46%が重症型であった。亜鉛の摂取量が多い参加者は、C反応性タンパク質(CRP)(13.6対25.8mg/l)および赤血球沈降速度(ESR)(15.9対29.3)などの炎症性サイトカインレベルが低い。完全調整モデルでは、亜鉛の摂取量が多いほど重症化するリスクも低かった(OR: 0.43; 95% CI: 0.21, 0.90, P-trend=0.03).同様に、ビタミンCの摂取量が多い参加者は、CRP(10.3 vs. 31.5mg/l)とESR(15.6 vs. 35.6)の血清濃度が低く、共変量の可能性を考慮した上で重症化する確率が低くなりました(OR: 0.31; 95% CI: 0.14, 0.65, P-trend= <0.01).さらに、食事からの亜鉛摂取量と、呼吸困難、咳、脱力感、吐き気・嘔吐、喉の痛みなどのCOVID-19症状との間に逆相関が見られました。ビタミンCの摂取量が多いほど、呼吸困難、咳、発熱、悪寒、脱力感、筋肉痛、悪心・嘔吐、咽頭痛のリスクが低くなることが示された。

RESULTS: The mean age of participants in this study was 44.1 ± 12.1, 52.4% of them were female, and 46% had a severe form of the disease. Participants with higher zinc intakes had lower levels of inflammatory cytokines, such as C-reactive protein (CRP) (13.6 vs. 25.8 mg/l) and erythrocyte sedimentation rate (ESR) (15.9 vs. 29.3). In a fully adjusted model, a higher zinc intake was also associated with a lower risk of severe disease (OR: 0.43; 95% CI: 0.21, 0.90, P-trend = 0.03). Similarly, participants with higher vitamin C intakes had lower CRP (10.3 vs. 31.5 mg/l) and ESR serum concentrations (15.6 Vs. 35.6) and lower odds of severe disease after controlling for potential covariates (OR: 0.31; 95% CI: 0.14, 0.65, P-trend = <0.01). Furthermore, an inverse association was found between dietary zinc intake and COVID-19 symptoms, such as dyspnea, cough, weakness, nausea and vomiting, and sore throat. Higher vitamin C intake was associated with a lower risk of dyspnea, cough, fever, chills, weakness, myalgia, nausea and vomiting, and sore throat.

結論:

本研究では、亜鉛とビタミンCの摂取量が多いほど、重症のCOVID-19とその共通症状の発症確率が低下することが示された。

CONCLUSION: In the current study, higher zinc and vitamin C intakes were associated with decreased odds of developing severe COVID-19 and its common symptoms.