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Food Sci Nutr.2024 Mar;12(3):1444-1464.

ケトジェニック食が代謝性疾患と非代謝性疾患に及ぼす影響:ヒトおよび動物モデル実験からのエビデンス

The impact of ketogenic diet on some metabolic and non-metabolic diseases: Evidence from human and animal model experiments.

PMID: 38455178

抄録

ケトジェニックダイエット(KD)は、炭水化物を最小限に、脂肪を最大限に摂取することで、エネルギー供給のために炭水化物よりも脂肪を代謝すると考えられている状態であるケトーシス刺激に導くものとして認識されている。KDは近年関心が高まっており、減量や2型糖尿病のような重篤な疾患の管理など、さまざまな目的で行われている。その一方で、KDには安全性に問題があると考える人も多く、健康上の欠点については不確かである。このように、KDが代謝性疾患や非代謝性疾患に及ぼす影響については、依然として議論の余地がある。今回の叙述的レビューは、ヒトの健康に関するいくつかの疾患に対するKDの効果を評価することを目的としている。我々の知る限りでは、2型糖尿病と体重減少、心血管疾患、腎不全と高血圧、非アルコール性脂肪肝、精神的問題、口腔の健康、性欲、骨粗鬆症など、人間の健康に関する複数の問題に対するKDの有効性を調査することを目的とした最初の報告である。文献検索は、データベース、PubMed、Scopus、web of Scienceで行い、動物とヒトの両方のモデルデザインを探した。結果の異質性は、食事の構成と期間の違いによって説明できるようである。また、得られた知見から、糖質を適切にコントロールし、血糖コントロールと糖化ヘモグロビンを有意に減少させ、KDによって体重を減少させることは、等カロリーを考慮すれば、糖尿病や肥満、高血圧、非アルコール性脂肪肝、PCOS、性欲、口腔の健康、精神的問題を改善するアプローチになり得ることが示された。しかし、心血管疾患や骨粗鬆症のような他の疾患については、より確かなデータが必要である。したがって、KDは代謝性疾患や非代謝性疾患の一部には有効であるが、それら全てに有効であるという考えを支持する確かなデータがある。従って、KDは慎重に、医療専門家の監督下で実施されなければならない。

The ketogenic diet (KD) is recognized as minimum carbohydrate and maximum fat intakes, which leads to ketosis stimulation, a state that is thought to metabolize fat more than carbohydrates for energy supply. KD has gained more interest in recent years and is for many purposes, including weight loss and managing serious diseases like type 2 diabetes. On the other hand, many believe that KD has safety issues and are uncertain about the health drawbacks. Thus, the outcomes of the effect of KD on metabolic and non-metabolic disease remain disputable. The current narrative review aims to evaluate the effect of KD on several diseases concerning the human health. To our best knowledge, the first report aims to investigate the efficacy of KD on multiple human health issues including type 2 diabetes and weight loss, cardiovascular disease, kidney failure and hypertension, non-alcoholic fatty liver, mental problem, oral health, libido, and osteoporosis. The literature searches were performed in Databases, PubMed, Scopus, and web of Science looking for both animal and human model designs. The results heterogeneity seems to be explained by differences in diet composition and duration. Also, the available findings may show that proper control of carbohydrates, a significant reduction in glycemic control and glycated hemoglobin, and weight loss by KD can be an approach to improve diabetes and obesity, hypertension, non-alcoholic fatty liver, PCOS, libido, oral health, and mental problem if isocaloric is considered. However, for some other diseases like cardiovascular disease and osteoporosis, more robust data are needed. Therefore, there is robust data to support the notion that KD can be effective for some metabolic and non-metabolic diseases but not for all of them. So they have to be followed cautiously and under the supervision of health professionals.