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造血細胞移植後の味覚変化:スコープレビュー
Taste alterations after hematopoietic cell transplantation: a scoping review.
PMID: 39320564
抄録
目的:
本総説は、造血細胞移植(HCT)後の味覚異常の有病率と特徴を評価することを目的とした。
PURPOSE: This review aimed to evaluate the prevalence and characteristics of dysgeusia after hematopoietic cell transplantation (HCT).
方法:
HCT前後の味覚を評価する臨床研究の文献検索(PubMed、Embase.com、Web of Science)を、医療情報専門家と共同で2023年6月22日まで行った。タイトル・抄録レビュー(N=807)、全文レビュー(N=61)の後、包含基準を満たした論文を表にまとめ、叙述的に統合した。
METHODS: A literature search (in PubMed, Embase.com and Web of Science) for clinical studies evaluating taste before and after HCT was performed up to June 22, 2023, in collaboration with a medical information specialist. After title and abstract review (N = 807) followed by full-text review (N = 61), articles that met the inclusion criteria were summarized in a table and synthesized narratively.
結果:
本総説では11の論文が分析された。すべての研究は前向きデザインであり、患者集団は同種または自家HCTを受けた小児(N=3)および成人(N=8)であった。嗜好は、ベースラインからHCT後12ヵ月までの間に、客観的(N=6)および/または主観的(N=8)に評価された。HCT前の味覚障害の有病率は、自己報告(0~31%)および客観的(2.4~10%)ともに低かった。好中球減少期には、自己報告(20~100%)および客観的(21.4%)な味覚異常が最も多かった。移植後では、味覚異常の自己報告有病率(18%)および客観的有病率(0~33%)は減少した。塩味、酸味、苦味、甘味、うま味など、6つの研究でさまざまな味覚が評価された。
RESULTS: 11 articles were analyzed in this review. All studies had a prospective design and patient populations included children (N = 3) and adults (N = 8) undergoing allogeneic or autologous HCT. Taste was assessed objectively (N = 6) and/or subjectively (N = 8) between baseline and 12 months after HCT. Before HCT, the self-reported (0-31%) and objective (2.4-10%) prevalence of dysgeusia was low. During the neutropenic phase, self-reported (20-100%) and objective (21.4%) dysgeusia was highest. In the post-engraftment period, the self-reported (18%) and objective (0-33%) prevalence of dysgeusia decreased. Different taste qualities were assessed in six studies including salt, sour, bitter, sweet, and umami.
結論:
HCTを受ける患者の中には、治療前に味覚異常を経験する者がいる。好中球減少期に最も訴えが多く、移植後に回復した。苦味を除くすべての基本味が影響を受けた。うま味と塩分は治療中に最も影響を受けた。これらの所見は、患者管理に示唆を与えるものである。
CONCLUSIONS: Some patients undergoing HCT experience dysgeusia prior to treatment. During the neutropenic phase, they had highest complaints, with recovery occurring in the post-engraftment period. All basic tastes, except bitter, were affected. Umami and salt were most affected during treatment. These findings have implications for patient management.