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健康な日本人男性における低比重リポ蛋白質の酸化に対するオリーブオイルポリフェノールの摂取の加齢効果:無作為化対照二重盲検クロスオーバー試験
Age-Related Effects of Olive Oil Polyphenol Ingestion on Oxidation of Low-Density Lipoprotein in Healthy Japanese Men: A Randomized Controlled Double-Blind Crossover Trial.
PMID: 39408309
抄録
背景:
低比重リポ蛋白(LDL)の酸化を抑制するオリーブオイルポリフェノールの働きは、ヨーロッパではよく知られている。しかし、日本人においてオリーブオイルポリフェノールが抗酸化作用を示すかどうかは不明である。
BACKGROUND: The function of olive oil polyphenols in suppressing the oxidation of low-density lipoprotein (LDL) is well-known in Europeans. However, it remains unclear whether olive oil polyphenols exert antioxidant effects in Japanese people.
目的:
本研究の目的は、日本人においてオリーブオイルポリフェノールの摂取がLDLの酸化を抑制するかどうか、またこの効果が年齢によって異なるかどうかを明らかにすることである。
OBJECTIVES: The objective of this study was to determine whether the ingestion of olive oil polyphenols suppresses LDL oxidation in the Japanese population and whether this effect depends on age.
方法:
この無作為化対照二重盲検クロスオーバー試験は、2週間のウォッシュアウト期間を設け、35~64歳の健康な日本人男性80名を登録した。参加者は、5.0mgのオリーブオイルポリフェノールを含む14gのエキストラバージンオリーブオイル(試験食品)または0.3mgのオリーブオイルポリフェノールを含む14gの精製オリーブオイル(対照食品)を3週間摂取した。主要アウトカムは酸化LDL(マロンジアルデヒド修飾LDL;MDA-LDL)であった。年齢に基づくサブグループ解析(35~50歳および51~64歳)も行った。
METHODS: This randomized controlled double-blind crossover trial with a 2-week washout enrolled 80 healthy Japanese men aged 35-64 years. Participants ingested either 14 g of extra virgin olive oil containing 5.0 mg of olive oil polyphenols (test food) or 14 g of refined olive oil containing 0.3 mg of olive oil polyphenols (control food) for 3 weeks. The primary outcome was oxidized LDL (malondialdehyde-modified LDL; MDA-LDL). Subgroup analyses based on age (35-50 and 51-64 years) were also performed.
結果:
すべての参加者(35~64歳)において、対照群と試験群との間にMDA-LDLに有意差はみられなかった。しかし、35~50歳のサブグループでは、オリーブオイルポリフェノールの摂取により、対照群と比較してMDA-LDLが有意に減少した(< 0.025)。
RESULTS: In all of the participants (35-64 years), there were no significant differences in MDA-LDL between the control and test groups. However, in the 35-50 years subgroup, ingestion of olive oil polyphenols led to a significantly larger reduction in MDA-LDL as compared with the control group ( < 0.025).
結論:
35-50歳のサブグループでは、51-64歳のサブグループに比べて食事からの総ポリフェノール摂取量が有意に少なかったことから、日本人男性におけるオリーブオイルポリフェノール摂取によるLDL酸化抑制機能は、食習慣に影響され、総ポリフェノール摂取量が比較的少ない若年層でより明確に示されることが示唆された。
CONCLUSIONS: The significantly lower dietary total polyphenol intake of the 35-50 years subgroup compared to the 51-64 years subgroup suggests that the suppressive function of olive oil polyphenol intake on LDL oxidation in Japanese men is influenced by dietary habits and is more clearly demonstrated in the younger age population with a relatively low total polyphenol intake.