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ホームブリーチングにおけるコーヒー液の歯の色への影響
The effect of coffee solution on tooth color during home bleaching applications.
PMID: 19650600
抄録
目的:
16%過酸化カルバミド(16%CP)ホームホワイトニング治療中にコーヒー溶液に暴露されたヒトおよびウシの歯の色の変化を、フォトリフレクタンス分析を用いて定量化すること。
PURPOSE: To quantify the change in color of human and bovine teeth exposed to a coffee solution during a 16% carbamide peroxide (16% CP) home application bleaching treatment using photoreflectance analysis.
方法:
ヒトの第3大臼歯7本とウシの切歯7本からエナメル質スラブ40枚(4 x 4 x 2 mm)を採取し、4つのグループに分けた:G1:ヒトの歯をホワイトニングし、コーヒー溶液に晒さない対照群、G2:ウシの歯をホワイトニングし、コーヒー溶液に晒さない対照群、G3:ヒトの歯をホワイトニングし、コーヒー溶液に晒す対照群、G4:ウシの歯をホワイトニングし、コーヒー溶液に晒す対照群である。ホームホワイトニングは、1日6時間、28日間、歯の表面に1mmの厚さに塗布した16%CPゲルを用いて行った。歯の色は、7日、14日、21日、28日、および7日、15日、30日の処置後の間隔で、漂白処置を通して光反射率分析を用いて評価した。結果はANOVAとTukey-Kramer検定を用いて統計的に分析した。
METHODS: 40 enamel slabs (4 x 4 x 2 mm) were obtained from seven unerupted third human molars and seven bovine incisors, which were allocated into four groups: G1: human control group whitened and not exposed to a coffee solution; G2: bovine control group whitened and not exposed to a coffee solution; G3: human teeth whitened and exposed to a coffee solution; G4: bovine teeth whitened and exposed to a coffee solution. The home bleaching procedure was performed using 16% CP gel applied in a 1 mm-thick layer on the tooth surface over a period of 6 hours per day, for 28 days. Tooth color was evaluated using photoreflectance analysis throughout the bleaching procedure at intervals of 7, 14, 21 and 28 days, and posttreatment at 7, 15 and 30 days. Results were statistically analyzed using ANOVA and Tukey-Kramer tests.
結果:
漂白処理28日後、コーヒー液に暴露した試料と暴露していない試料の光反射率分析の間に有意差は認められなかった(P < 0.05)。しかし,ホームブリーチング治療中にコーヒー溶液に曝露した場合,ホワイトニング効果の安定性が低下することが観察された(P < 0.05).ウシおよびヒトのエナメル質基質は、色調に固有の違いはあるものの、染色および漂白効果に関しては同様の挙動を示した(P < 0.05)。
RESULTS: After 28 days of bleaching treatment, no significant difference was detected between photoreflectance analysis of specimens exposed to coffee solution and specimens not exposed to coffee solution (P < 0.05). However, when the teeth were exposed to a coffee solution during home bleaching treatment, the whitening effect was observed to be less stable (P < 0.05). Bovine and human enamel substrates behaved similarly in terms of staining and bleaching effects, although they presented inherent differences in color (P < 0.05).