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抹茶は2型糖尿病OLETFラットの腎・肝障害の進行を改善する
Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats.
PMID: 19735169 DOI: 10.1089/jmf.2008.1282.
抄録
抹茶は、石臼で挽いて作られた抹茶で、日本の伝統的な茶道や食卓で親しまれてきました。抹茶は他の緑茶に比べて、エピガロカテキン3-O-ガレートや一部の栄養素が豊富に含まれていることが知られています。これまでの研究では、エピガロカテキン3-O-ガレートが糖尿病性腎症のラットモデルにおいて腎障害に対する保護効果を示しました。本研究では、2型糖尿病大塚ロングエバンス徳島ファティー(OLETF)ラットを対象に、抹茶(50、100または200 mg/kg/日)の肝障害および腎障害の進行予防効果を検討した。OLETFラットに抹茶を16週間経口投与し、血清、肝臓、腎臓の生化学的パラメータと、高度糖化最終生成物(AGE)の主要生成物であるN(6)-(カルボキシルメチル)リジン(CML)とN(6)-(カルボキシルエチル)リジン(CEL)、AGEの受容体(RAGE)、ステロール調節要素結合タンパク質(SREBPs)-1と-2の発現レベルを評価した。血清総蛋白質レベルは抹茶投与により有意に増加したが、血清アルブミンおよびグリコシル化蛋白質レベルだけでなく、腎グルコースおよびトリグリセリドレベルはわずかにまたは全く影響を受けなかった。しかし、抹茶投与により、血清および肝臓のグルコース、トリグリセリド、総コレステロール値、腎AGE値、血清チオバルビツール酸反応性物質値が有意に低下した。さらに、抹茶の補給により、腎CML、CEL、RAGEの発現が減少し、肝SREBP-2の発現は増加したが、SREBP-1の発現は増加しなかった。これらの結果から、抹茶は、肝グルコース、トリグリセリド、総コレステロール値の低下、抗酸化活性により、腎AGEの蓄積を抑制し、肝障害や腎障害から保護することが示唆されました。
Matcha, a powdered green tea produced by grinding with a stone mill, has been popularly used in the traditional tea ceremony and foods in Japan. Matcha is well known to be richer in some nutritional elements and epigallocatechin 3-O-gallate than other green teas. In our previous study, epigallocatechin 3-O-gallate exhibited protective effects against renal damage in a rat model of diabetic nephropathy. In the present study, we investigated the preventive effects of Matcha (50, 100, or 200 mg/kg/day) on the progression of hepatic and renal damage in type 2 diabetic Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rats. OLETF rats were orally administered Matcha for 16 weeks, and we assessed biochemical parameters in the serum, liver, and kidney and expression levels of major products of advanced glycation end products (AGEs), N(6)-(carboxylmethyl)lysine (CML) and N(6)-(carboxylethyl)lysine (CEL), receptor for AGE (RAGE), and sterol regulatory element binding proteins (SREBPs)-1 and -2. Serum total protein levels were significantly increased by Matcha administration, whereas the serum albumin and glycosylated protein levels as well as the renal glucose and triglyceride levels were only slightly or not at all affected. However, Matcha treatment significantly lowered the glucose, triglyceride, and total cholesterol levels in the serum and liver, renal AGE levels, and the serum thiobarbituric acid-reactive substances levels. In addition, Matcha supplementation resulted in decreases in the renal CML, CEL, and RAGE expressions as well as an increase in hepatic SREBP-2 expression, but not that of SREBP-1. These results suggest that Matcha protects against hepatic and renal damage through the suppression of renal AGE accumulation, by decreases in hepatic glucose, triglyceride, and total cholesterol levels, and by its antioxidant activities.