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毛包侵襲に対する超音波インスツルメンテーションにおけるクロルヘキシジンと精油の補助効果の臨床的評価:無作為化比較臨床試験
Clinical evaluation of chlorhexidine and essential oils for adjunctive effects in ultrasonic instrumentation of furcation involvements: a randomized controlled clinical trial.
PMID: 22212113
抄録
背景:
本臨床試験の目的は、エッセンシャルオイル(EOs)とクロルヘキシジン(CHX)を用いて毛包内超音波インスツルメンテーション(UMI)を行った際の臨床効果を評価・比較することであった。
BACKGROUND: The aim of this clinical study was to evaluate and compare the clinical efficacy of subgingival ultrasonic mechanical instrumentation (UMI) irrigated with essential oils (EOs) and chlorhexidine (CHX) at the furcation involvements (FI).
方法:
クラスII FIを呈した45名の患者(FI244名)を本研究に採用した。患者は、CHX(0.2% CHXで灌流したUMI)、EO(EOで灌流したUMI)、コントロール(蒸留水で灌流したUMI)群に無作為に割り振られた。すべての処置は1回で行われた。全グループにおいて、プラーク指数(PI)、歯肉指数(GI)、歯肉縁の位置(PGM)、ポケット深さ(PD)、プロービング時出血(BOP)、臨床的付着レベル(CAL)と水平付着レベル(HAL)のスコアを、治療前と1ヵ月後と3ヵ月後に記録した。
METHODS: Forty-five patients (244 FI) who presented with Class II FI were recruited to the study. Patients were randomly assigned to CHX (UMI irrigated with 0.2% CHX), EO (UMI irrigated with EOs) or control (UMI irrigated with distilled water) groups. All treatments were performed in one session. For all groups, plaque index (PI), gingival index (GI), position of gingival margin (PGM), pocket depth (PD), bleeding on probing (BOP), clinical attachment level (CAL) and horizontal attachment level (HAL) scores were recorded at baseline and 1 and 3 months after therapy.
結果:
全群において、治療前と比較して1ヵ月後および3ヵ月後に、PI、GI、PD、BOPの有意な減少、PGMスコアの増加、CALおよびHALスコアの増加がみられた。BOPスコア以外では,いずれの時点でも群間差は認められなかった。1ヵ月後および3ヵ月後において、EO群ではCHX群および対照群に比べ、BOPスコアの有意な減少が認められた。
RESULTS: In all groups, there were significant reductions in PI, GI, PD and BOP, increase in PGM scores and gain in CAL and HAL scores, at 1 and 3 months compared to baseline. Except in BOP scores, there were no significance differences among the groups at any time point. At 1 and 3 months, there were significant reductions in the BOP scores of the EO group compared with the CHX and control groups.
結論:
本研究の範囲内で、UMIの冷却液としてEOを使用することは、CHXや水と比較してFIにおいてわずかな補助的効果を促進する可能性がある。
CONCLUSION: Within the limits of this study, the use of EOs as a cooling liquid of UMI may promote slight adjunctive effects at FI compared to CHX and water.