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J Conserv Dent.2013 Jan;16(1):45-9.

サツマイモ抽出物を添加物として含む2種類の濃度の過酸化水素による漂白がヒトエナメル質に及ぼす影響:in vitro分光光度法および走査型電子顕微鏡による分析

Effect of bleaching with two different concentrations of hydrogen peroxide containing sweet potato extract as an additive on human enamel: An in vitro spectrophotometric and scanning electron microscopy analysis.

PMID: 23349576

抄録

目的:

添加物としてサツマイモエキスを含む2つの異なる濃度の過酸化水素で漂白した歯の色の変化を分光光度計で、エナメル質の表面の変化を走査型電子顕微鏡(SEM)で評価することである。

OBJECTIVES: To evaluate the color change in teeth bleached with two different concentrations of hydrogen peroxide, containing sweet potato extract as an additive, using a spectrophotometer, and to evaluate the surface changes in enamel using a scanning electron microscope (SEM).

材料と方法:

人工染色した切歯24本のベースライン色彩値を分光光度計で求めた。検体は、過酸化水素(H(2)O(2))の濃度に基づき、12本の歯をそれぞれ以下の2グループに分けた:グループ I - 35% H(2)O(2) とグループ II - 10% H(2)O(2).歯の半分をH(2)O(2)だけで漂白し(サブグループA)、残りの半分をH(2)O(2)と甘藷エキスの組み合わせで漂白した(サブグループB)。漂白後のCommission Internationale de l' Eclairage L(*), a(*), b(*) (CIEL(*)a(*)b(*)) 値を取得し、ΔEを算出した。サンプルの表面はSEMで検査した。

MATERIALS AND METHODS: Baseline color values of 24 artificially stained incisors were obtained using a spectrophotometer. The specimens were divided into two groups of 12 teeth, each based on the concentration of hydrogen peroxide (H(2)O(2)) as follows: Group I - 35% H(2)O(2) and Group II - 10% H(2)O(2). One-half of the tooth was bleached with H(2)O(2) alone (Subgroup A) and the other half was bleached with a combination of H(2)O(2) and sweet potato extract (Subgroup B). Post bleaching the Commission Internationale de l' Eclairage L(*), a(*), b(*) (CIEL(*)a(*)b(*)) values were obtained and ΔE was calculated. The surfaces of the samples were examined using SEM.

結果:

IB群(72.52±2.03)およびIIB群(71.50±1.81)の平均ΔE値は、IA群(65.24±1.02)およびIIA群(64.19±1.88)よりそれぞれ著しく高かった(P<0.05)。IB群とIIB群のSEM画像では、エナメル質の表面凹凸や形態変化が少ないことが確認された。

RESULTS: The mean ΔE values of groups IB (72.52 ± 2.03) and IIB (71.50 ± 1.81) were significantly higher than those of groups IA (65.24 ± 1.02) and IIA (64.19 ± 1.88), respectively, (P < 0.05). The SEM images of groups IB and IIB showed lesser surface irregularities and morphological alterations in enamel.

結論:

過酸化水素にサツマイモエキスを添加することで、過酸化水素のみを使用した場合と比較して、天然歯の色を回復させるだけでなく、エナメル質の形態に対する漂白の影響も減少させた。

CONCLUSION: The addition of sweet potato extract to hydrogen peroxide not only resulted in the restoration of the natural tooth color, but also decreased the effects of bleaching on the enamel morphology, compared to the use of hydrogen peroxide alone.