あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Monogr Oral Sci.2013;23:45-60.

口腔内悪臭対策における歯磨き粉の役割

The role of toothpastes in oral malodor management.

PMID: 23817059

抄録

4人に1人がしつこい口臭に悩まされていると言われています。その原因の多くは口腔内にあり、舌苔の存在を筆頭に、歯肉炎、歯周炎などが挙げられ、口腔内悪臭と呼ばれている。口腔内悪臭は口腔内の嫌気性細菌による有機基質の分解の結果であるため、その管理は臭気成分のマスキングや原因(細菌とその基質)を機械的あるいは化学的に除去することがほとんどである。歯磨き粉は、口腔内の悪臭形成過程に影響を与える抗菌剤や酸化剤を配合するように改良されてきた。我々は,口腔内悪臭の管理における専用歯磨剤の効果について,広範囲な文献検索を行った.その結果,in vitro および in vivo での研究の主な特徴と,最も関連性の高い知見が得られたので,考察を加えた.齲蝕,プラークコントロール,ホワイトニングなどに比べて論文数は少ないが,トリクロサンなどの抗菌成分やスタナス,亜鉛などの金属イオンは口腔内悪臭の抑制に有効であることが示唆された.一方、過酸化水素、重曹、エッセンシャルオイル、香料を口腔内の悪臭管理に使用することを支持するデータは、むしろ少なく、結論は出ていません。

One out of four people suffers from persistent bad breath. In most of the cases, the cause can be found in the mouth, with the presence of tongue coating as the leading factor, followed by gingivitis and periodontitis, and it is referred to as oral malodor. Because oral malodor is the result of the degradation of organic substrates by anaerobic bacteria of the oral cavity, the management is mostly done by masking the odorous compounds or eliminating the cause (bacteria and their substrates) either mechanically or chemically. Toothpaste formulations have been modified to carry antimicrobial and oxidizing agents with an impact on the process of oral malodor formation. We performed extensive literature search regarding the effect of dedicated toothpastes in the management of oral malodor. The main characteristics of the in vitro and in vivo investigations and their most relevant findings are presented for discussion. Even though the amount of publications regarding this topic is far smaller than for others such as caries, plaque control and whitening, antibacterial ingredients such as triclosan and metal ions like stannous and zinc appear to be effective in the control of oral malodor. On the other hand, data supporting the use of hydrogen peroxide, baking soda, essential oils and flavors in the management of oral malodor are rather few and inconclusive.