日本語AIでPubMedを検索
漂白後の経過時間を考慮したコーヒーおよびコーラ系清涼飲料水が漂白した牛切歯の色安定性に及ぼす影響
Effect of coffee and a cola-based soft drink on the color stability of bleached bovine incisors considering the time elapsed after bleaching.
PMID: 25075672 PMCID: PMC4307768. DOI: 10.1590/1678-775720130578.
抄録
ラベルなし:
漂白後に着色料を含む飲料を再び摂取するために必要な待機時間については、コンセンサスが得られていない。
UNLABELLED: There is no consensus about the waiting time necessary for the patient to start consuming beverages containing colorants again after bleaching.
目的:
漂白後の経過時間を考慮して,着色料入り飲料が漂白した牛の切歯に与える影響を評価することを目的とする.
OBJECTIVE: To evaluate the influence of beverages with coloring agents on bleached bovine incisors considering the time elapsed after bleaching.
材料と方法:
60本の牛切歯をオフィス用35%過酸化水素(Whiteness HP Max)で漂白し,10群に分けた。漂白前後に分光光度計(Spectro Shade MICRO)を用いて,CIE-Labシステムを採用して色を評価した。漂白後,10分,1時間,24時間,48時間,72時間後にコーヒーまたはコーラ系清涼飲料水(CBSD)に5分間暴露し,色調(△E)と明度(△L)の変化をCIE-Lab座標から求めた。データは,二元配置のANOVAおよびTukey HSD検定にかけた(p<0.05)。
MATERIALS AND METHODS: Sixty bovine incisors were bleached with 35% hydrogen peroxide for in-office use (Whiteness HP Max) and divided into 10 groups. The color was evaluated with a spectrophotometer (Spectro Shade MICRO) before and after bleaching, employing the CIE-Lab system. After bleaching, the teeth were exposed for 5 min to coffee or cola-based soft drink (CBSD) at different periods after bleaching: 10 min, 1 h, 24 h, 48 h, and 72 h. Color (∆E) and lightness (∆L) variations were obtained from the CIE-Lab coordinates. Data were subjected to two-way ANOVA and Tukey HSD tests (p<0.05).
結果:
∆Lおよび∆Eの値はいずれもグループ間で有意な差が認められた(p<0.001)。すべての試料で輝度が低下していた(△Lはマイナス)。CBSDで着色した歯では,10分後と1時間後に最も高い∆E値が観察された(それぞれ4.12と4.16).コーヒーで着色した歯は,すべての評価時間において∆E値が3.3ユニット以下であった.
RESULTS: Significant differences were observed between groups for both the ∆L and ∆E values (p<0.001). All specimens presented a decrease in brightness (negative ∆L). The highest ∆E values were observed for teeth stained with a CBSD at 10 min and 1 h (4.12 and 4.16, respectively). Teeth pigmented with coffee presented ∆E values below 3.3 units for all evaluation times.
おわりに:
漂白後にコーヒーを摂取すると,漂白後の時間にかかわらず,CBSDを摂取した場合よりも色調変化が少ないことがわかった.
CONCLUSION: The exposure to coffee after bleaching causes less color changes than the exposure to a CBSD regardless of the time after bleaching.