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南アフリカの東岬における農家の熱ストレスとダニ抵抗性に対する牛の適応に関する認識と知識
Farmers' perceptions and knowledge of cattle adaptation to heat stress and tick resistance in the eastern cape, South Africa.
PMID: 25358328 PMCID: PMC4213713. DOI: 10.5713/ajas.2014.14174.
抄録
本研究の目的は、牛の熱ストレスとダニ抵抗性に関する農家の認識と知識を明らかにすることであった。横断的調査を実施し、南アフリカの東ケープ州の酸味のあるベルドと甘いベルドの4つの村の農家110人にインタビューを行った。地域(市町村)、性別、年齢、教育レベル、雇用、宗教の関連をカイ二乗検定を用いて算出した。回答者の大多数は、平均して 4 頭の雄牛、4 頭の牛、4 頭の未経産牛、4 頭の子牛、4 頭の牛を飼っていた。牛を飼う主な理由としては、牛乳が 28.3%であった。暑さへの耐性(54.7%)、耐ダニ性(54.7%)、搾乳能力(28.2%)を理由に、ノンデスクリプ ト(72.6%)、ングニ(45.3%)を飼養している農家が多かった。暑さストレスとダニの蔓延による牛への影響としては、それぞれ「過度のパンティング(56.6%)」と「病気の伝播(76%)」が主なものとされている。回答者の約50%が毛の長さがダニ抵抗力に影響することに同意し、47.17%が牛を獲得する際に毛色を考慮している。サンプリングした地域では、夏季にマダニが流行しており(93%)、回答者の77.36%が2週間に1回のペースで殺ダニ剤を使用していた。胆のう病は、回答者の 36.79%が牛群の大きな問題であると報告している。その結果、2 つの市町村の農家は、牛の熱ストレスへの適応とダニ抵抗性に関する知識を持っていることがわかった。
The objective of this study was to determine the perceptions and knowledge of farmers of heat stress and tick resistance in cattle. A cross-sectional survey was conducted and 110 farmers in four villages in the sour and sweet velds of the Eastern Cape Province, South Africa were interviewed. The associations among area (municipality), gender, age, level of education, employment and religion were computed using Chi-square tests. The majority of the respondents had on average 4 bulls, 4 cows, 4 heifers, 4 calves, and 4 oxen. Milk was considered as the major (28.3%) reason for keeping cattle. Most farmers owned non-descript (72.6%), and Nguni (45.3%) cattle because of their heat tolerance (54.7%), tick resistance (54.7%), and milking ability (28.2%) traits. Excessive panting (56.6%) and disease transmission (76%) were regarded as the major effects of heat stress and tick infestation in cattle, respectively. About 50% of the respondents agreed that hair length influences tick resistance and 47.17% considered coat colour when acquiring cattle. In the sampled areas, ticks were prevalent in the summer season (93%), and 77.36% of the respondents use acaricides every fortnight. Gall sickness was reported to be a major problem in the cattle herds by 36.79% of the respondents. Our results showed that farmers in the two municipalities had knowledge of cattle adaptation to heat stress and tick resistance.