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無糖チューインガムの抗ハリトーシス効果について
[Anti-halitosis effect of sugar-free chewing gum].
PMID: 26189234
抄録
目的:
無糖チューインガムがシステインによって誘発される臭気に及ぼす影響を通じて、無糖チューインガムの抗ハリトーシス効果を検討する。
OBJECTIVE: To study the anti-halitosis effect of sugar-free chewing gum through their influence on odor induced by cysteine.
方法:
10人のボランティアが無作為に治療群と未治療群に分けられ、各群は5人のボランティアで構成された。すべてのボランティアは、システインによって呼気臭が誘発される試験に参加することに同意した。試験後、処理群には無糖ガムを1分間噛ませ、未処理群には何も処理を行わなかった。効果は、1分、10分、20分ガムを噛んだ後のH2S、CH3SH、(CH3)2S反応の減少率で判定された。
METHODS: Ten volunteers were randomly divided into the treatment group and the untreated group; each group consisted of five volunteers. All volunteers consented to participate in a test in which breath odor was induced by cysteine. After the test, the treatment group chewed sugar-free chewing gum for 1 min, whereas the untreated group did not undergo any treatment. The effectiveness was determined by the percent reduction of H2S, CH3SH, and (CH3)2S response after the volunteers chewed gum for 1, 10, and 20 min.
結果:
1分、10分、20分後、処理群のH2Sはそれぞれ82.68%、92.27%、97.47%減少し、CH3SHはそれぞれ65.49%、73.79%、82.89%、(CH3)2Sはそれぞれ60.45%、73.82%、59.72%減少していることが示された。異なる時間での2群間の差は有意であった(P < 0.05)。
RESULTS: At 1, 10, and 20 min, H2S of the treatment group was reduced by 82.68%, 92.27%, 97.47%, respectively, CH3SH was reduced by 65.49%, 73.79%, and 82.89%, respectively, and (CH3)2S was reduced by 60.45%, 73.82%, and 59.72%, respectively. The differences between the two groups at different times were significant (P < 0.05).
結論:
チューインガムは、システインによる臭気を効果的に抑制することができる。
CONCLUSION: Chewing gum can effectively inhibit cysteine-induced odor.