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J Am Geriatr Soc.2015 Sep;63(9):1812-9.

Dietary Approaches to Stop Hypertension Dietと男性における新規および再発性根面う蝕の関係

The Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and New and Recurrent Root Caries Events in Men.

PMID: 26280256

抄録

目的:

食事の質が、追跡期間中に新たに根面う蝕が発生した歯や再発した歯の数(根面う蝕増加率)に及ぼす影響を検討すること。

OBJECTIVES: To examine the effect of overall dietary quality on number of teeth with new or recurrent root caries events during follow-up (root caries increment).

デザイン:

20年間にわたり、約3年ごとに歯科検診を行う前向き研究。

DESIGN: Prospective study with dental examinations approximately every 3 years over 20 years.

設定:

Veterans Affairs Dental Longitudinal Study、マサチューセッツ州ボストン広域地域。

SETTING: Veterans Affairs Dental Longitudinal Study in greater Boston, Massachusetts, area.

参加者:

47歳から90歳の男性(N = 533)。

PARTICIPANTS: Men aged 47 to 90 (N = 533).

測定方法:

1人の校正された検者が、各検査時に各歯の根面う蝕と修復物、歯石、プロービングポケットの深さ、およびアタッチメントロスを評価した。2mm以上後退した歯の新しい根面う蝕と再発した根面う蝕から調整根面う蝕増加量(根面ADJCI)を計算した。食事情報は,食事頻度調査票から得た.高血圧を止めるための食事療法(DASH)ガイドラインの10食品群(果物、野菜、総乳製品、低脂肪乳製品、肉、総穀物、高繊維穀物、豆類、脂肪、菓子)の摂取頻度を比較し、順守スコアを計算した。一般化線形負 2 項回帰モデルを用いて、年齢、根面う蝕リスク歯の数、根面う蝕リスク時間、歯石、可撤式義歯の有無、歯科予防処置歴、肥満度、喫煙状況を制御し、DASH 服用スコア四分位群別に平均根面-ADJCI 値を比較検討した。

MEASUREMENTS: A single calibrated examiner assessed root caries and restorations, calculus, probing pocket depth, and attachment loss on each tooth at each examination. The adjusted root caries increment (root-ADJCI) was computed from new and recurrent root caries events on teeth with recession of 2 mm or more. Dietary information was obtained from food frequency questionnaires. An adherence score was computed by comparing consumption frequency of 10 food groups (fruits, vegetables, total dairy, low-fat dairy, meat, total grains, high-fiber grains, legumes, fats, sweets) from the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet guidelines. Mean root-ADJCIs were compared according to DASH adherence score quartile using generalized linear negative binomial regression models, controlling for age, number of teeth at risk of root caries, time at risk of root caries, calculus, presence of removable denture, history of dental prophylaxis, body mass index, and smoking status.

結果:

DASHアドヒアランススコアが最高四分位の男性は、最低四分位の男性(2.68歯)よりも平均根面部ADJCI(1.86歯)が30%低かった(P = 0.03)。歯根ADJCIは、野菜と全粒穀物の推奨摂取量が多いほど低く、砂糖入り炭酸飲料の摂取量が多いほど高かった。根面う蝕の発生率は、四分位値間で有意な差はなかった。

RESULTS: Men with DASH adherence scores in the highest quartile had a 30% lower mean root-ADJCI (1.86 teeth) than those in the lowest quartile (2.68 teeth) (P = .03). Root-ADJCI was lower with greater adherence to recommendations for vegetables and total grains and greater with greater sugar-sweetened carbonated beverage consumption. Root caries incidence rate did not vary significantly between quartiles.

結論:

より質の高い食事は、高齢男性における根面う蝕リスクを低減させる可能性がある。

CONCLUSION: A higher-quality diet may reduce root caries risk in older men.