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甘草製品中のオクラトキシンA - レビュー
Ochratoxin A in liquorice products - a review.
PMID: 26374697 DOI: 10.1080/19440049.2015.1094708.
抄録
甘草は、主に中国やイランで生産されている生薬です。この植物には、真菌が産生する二次代謝物であるオクラトキシンA(OTA)が含まれていることが疑われています。甘草は人間の日常の食事には含まれていませんが、高濃度のOTAが報告されており、消費者の関心を集めています。甘草由来の製品中のこのマイコトキシンの量を測定するための標準的な方法の登録は重要な課題であり、信頼性が高く、簡単で、迅速な性能と再現性のある技術の導入が必要である。本レビューでは、甘草製品中のOTAの発生に関する研究を検討した。また、汚染された甘草に関する最新の情報、規制の枠組み、甘草中のOTAを分解する方法についても議論している。
Liquorice is a herbal medicine produced mainly in China and Iran. This plant is suspected to contain ochratoxin A (OTA), a secondary metabolite produced by fungi. Although liquorice is not included in the daily dietary of humans, the high levels of OTA reported in this product have concerned consumers. Registration of a standard method for measuring the amount of this mycotoxin in liquorice-derived products is an important challenge and requires the introduction of a reliable, simple, fast-performance and reproducible technique. This review examines studies carried out concerning the occurrence of OTA in liquorice products. Recent information regarding contaminated liquorice, the regulatory framework and methods to degrade OTA in liquorice are discussed.