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Arch Oral Biol.2016 Nov;71:87-96.

Inula viscosaがペリクルの保護特性と初期生体接着に及ぼす影響(in-situ

Effect of Inula viscosa on the pellicle's protective properties and initial bioadhesion in-situ.

PMID: 27458690

抄録

目的:

本研究では、Inula viscosa茶がペリクルの酸保護特性および口腔内バイオフィルムの初期形成に及ぼす影響についてin situで検討した。

OBJECTIVES: The present in situ study investigated the effect of Inula viscosa tea on the pellicle's acid protective properties and on initial oral biofilm formation.

デザイン:

バイオフィルム形成は、個々の上顎スプリント上の牛のエナメル質スラブで行われた。ペリクル形成1分後、8名の被験者がInula viscosa teaで10分間濯ぎ、スプリントは8時間口腔内に留置された。CHX(0.2%)で1分間洗浄後、または洗浄せずに持ち帰った試料を対照とした。付着菌の蛍光顕微鏡による検出には、BacLight™染色、4',6-diamidino-2-phenylindole(DAPI)染色およびFISH(fluorescence in situ hybridization)を使用した。ペリクル形成1分後にイヌラビスコサ茶で10分間洗浄し,さらに19分間スプリントを口腔内に留置した被験者3名を対象に,酸保護性を検討した.30分の生理的ペリクルとエナメル質の試料を対照とした。試料を生体外で120秒間塩酸インキュベートした後(pH 2.0, 2.3, 3.0)、カルシウムとリン酸の放出量を光度計で定量した。イヌラビスコサ茶がペリクルの超微細構造に及ぼす潜在的影響を透過型電子顕微鏡(TEM)で評価した。

DESIGN: Biofilm formation was performed on bovine enamel slabs on individual maxillary splints. Following 1min of pellicle formation, eight subjects rinsed for 10min with Inula viscosa tea and the splints remained for 8h intraorally. Samples carried after 1-min rinsing with CHX (0.2%) or without rinse served as controls. BacLight™ staining, 4',6-diamidino-2-phenylindole (DAPI)-staining and fluorescence in situ hybridization (FISH) were used for fluorescence microscopic detection of adherent bacteria. For investigation of acid protective properties, three subjects rinsed for 10min with Inula viscosa tea after 1min pellicle formation and kept the splints intraorally for further 19min. Physiological 30-min pellicles and native enamel samples served as controls. After HCl incubation of the samples ex-vivo over 120s (pH 2.0, 2.3, 3.0) calcium- and phosphate release were quantified photometrically. Potential influences on the pellicle's ultrastructure by Inula viscosa tea were evaluated by transmission electron microscopy (TEM).

結果:

イヌラビスコサ茶を塗布したエナメル質試料は,蛍光顕微鏡で観察したところ,すべての試料で付着菌が有意に減少していた.カルシウムとリン酸の溶出については、有意な効果は認められなかった。TEM観察では、ペリクルの超微細構造の変化が認められたが、侵食性毒物に対する保護作用の増強は認められなかった。

RESULTS: Application of Inula viscosa tea yielded a significant reduction of adherent bacteria on all enamel samples as detected by fluorescence microscopy. For calcium- and phosphate release no significant effect was recorded. TEM investigation indicated a modification of the pellicle's ultrastructure, but no enhanced protection against erosive noxae.

結論:

Inula viscosa茶による洗浄は、8時間にわたるin situでのエナメル質の細菌コロニー形成に影響を与えるが、ペリクルの酸保護特性には影響を与えないことが示された。

CONCLUSION: Rinsing with Inula viscosa tea influences the bacterial colonization on enamel in situ over 8h but has no impact on acid protective properties of the pellicle.