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咀嚼の頻度と正常血糖値および血糖値異常者の食後血糖値。断面比較研究。
Mastication Frequency and Postprandial Blood Sugar Levels in Normoglycaemic and Dysglycaemic Individuals: A Cross- Sectional Comparative Study.
PMID: 27630879 PMCID: PMC5020307. DOI: 10.7860/JCDR/2016/18855.8082.
抄録
はじめに:
咀嚼は、インスリン分泌のセファル期に影響を与え、食後血糖値に影響を与える可能性がある。しかし、この点に関して行われた研究は限られており、相反する結果が得られています。
INTRODUCTION: Mastication has potential to affect postprandial blood glucose levels by affecting cephalic phase of insulin release. However, limited number of studies done in this regard has yielded conflicting results.
エイム:
咀嚼が食後血糖値に及ぼす影響を評価する。
AIM: To evaluate effects of mastication on postprandial blood glucose levels.
材料と方法:
我々は、血糖値異常者(糖尿病予備群と糖尿病患者)と正常血糖値者の2つの別々のグループに分けて、前向き介入研究において、日常的な咀嚼と徹底した咀嚼を比較した。血糖値は、食前と食後(2時間後)の別々の日に、両群の日常的な咀嚼と徹底した咀嚼を行った後に測定された。
MATERIALS AND METHODS: We compared routine and thorough mastication in 2 separate groups: dysglycaemic (prediabetics and diabetics) and normoglycaemic in prospective interventional study. Blood glucose levels were measured pre-prandial and postprandial (after 2 hours) on separate days after routine and thorough mastication in both groups.
結果:
正常血糖値群では、咀嚼の徹底は2時間後の食後血糖値を有意に低下させた(日常的な咀嚼では128.25±7.82mg/dl、徹底咀嚼では119.74±9.08mg/dl、p<0.05)。一方、血糖値異常者では、徹底咀嚼は2時間後の食後血糖値にほとんど影響を与えなかった(244.07±22.37mg/dl vs. 243.55±22.87mg/dl)。
RESULTS: In normoglycaemic group, thorough mastication significantly reduced postprandial blood glucose levels at 2 hours (128.25± 7.82 mg/dl on routine mastication vs 119.74±9.08 mg/dl on thorough mastication, p<0.05). Comparatively, in dysglycaemic group, thorough mastication had little effect on postprandial blood glucose levels at 2 hours (244.07±22.37 mg/dl vs. 243.55±22.87 mg/dl).
結論:
正常血糖症群では、咀嚼を徹底した際の食後血糖値は、インスリン分泌の早期化により有意に低下していた。徹底咀嚼のこの単純な生活習慣の修正は,家族歴が強く,糖尿病や糖尿病予備軍を発症していない他の糖尿病危険因子を持つ人の糖尿病予防に有用である可能性がある。
CONCLUSION: In normoglycaemic group, postprandial blood glucose concentration upon thorough mastication was significantly lower, due to early-phase insulin secretion. This simple lifestyle modification of thorough mastication can be a useful preventive measure against diabetes in people with a strong family history and other risk factors for diabetes who have not yet developed diabetes or prediabetes.