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チューインガムが口臭パラメータに与える影響:システマティックレビュー
The impact of chewing gum on halitosis parameters: a systematic review.
PMID: 28212110
抄録
本研究は、チューインガムが口臭パラメータに与える影響について分析することを目的とした。3つのデータベースを以下の焦点の質問で検索した:「チューインガムは、対照治療と比較して、有機嗅覚スコアや揮発性硫黄化合物(VSC)などの口臭パラメータを追加で減少させることができるか」。少なくとも2つの口臭測定値(有機嗅覚スコアおよび/またはVSC)を提示した対照臨床試験を対象とした。10の研究が含まれ、異なる有効成分が使用された。1件の研究は、有効成分を含まないチューインガムを用いて実施された。プロバイオティクス細菌を含むチューインガムは、有機味覚スコアを有意に減少させることが示された。酢酸亜鉛とマグノリア樹皮抽出物を含むチューインガム、および乳酸亜鉛を含むアリルイソチオシアネート(AITC)は、プラセボチューインガムと比較して、VSCのレベルを有意に低下させた。さらに、炭酸水素ナトリウム含有チューインガムは、水ですすぐ場合と比較して、VSCのレベルを有意に減少させた。さらに、ユーカリ抽出物配合チューインガムは、対照チューインガムと比較して、官能基スコアとVSCの両方に有意な減少を示した。スクロースを含むチューインガムは、キシリトールやクエン酸亜鉛を含むチューインガムと比較して、VSCレベルを低下させることができたが、それは5分間だけであった。プロバイオティクスの乳酸菌、酢酸亜鉛、マグノリア樹皮エキス、ユーカリエキス、乳酸亜鉛入りAITCを含むチューインガムは、口臭管理に適している可能性があると結論づけられた。しかし、対象となった研究の数が少なく、選択された研究間の異質性が高いため、これらの知見の臨床応用は制限される可能性がある。
This study aimed to analyze the impact of chewing gum on halitosis parameters. Three databases were searched with the following focused question: 'Can chewing gum additionally reduce halitosis parameters, such as organoleptic scores and volatile sulfur compounds (VSC), when compared to a control treatment'? Controlled clinical trials presenting at least two halitosis measurements (organoleptic scores and/or VSC) were included. Ten studies were included, and different active ingredients were used. One study was performed using a chewing gum without any active ingredient. Chewing gum containing probiotic bacterium was shown to significantly reduce the organoleptic scores. Chewing gums containing zinc acetate and magnolia bark extract as well as allylisothiocyanate (AITC) with zinc lactate significantly reduced the levels of VSC in comparison to a placebo chewing gum. Furthermore, a sodium bicarbonate-containing chewing gum significantly reduced the VSC levels in comparison to rinsing with water. Furthermore, eucalyptus-extract chewing gum showed significant reductions in both organoleptic scores and VSC when compared with a control chewing gum. Chewing gum containing sucrose was able to reduce the VSC levels, in comparison to xylitol and zinc citrate chewing gum, but only for 5 min. It was concluded that chewing gums containing probiotics Lactobaccilus, zinc acetate and magnolia bark extract, eucalyptus-extract, and AITC with zinc lactate may be suitable for halitosis management. However, the low number of included studies and the high heterogeneity among the selected studies may limit the clinical applications of these findings.