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日本語AIでPubMedを検索

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PLoS One.2017;12(4):e0173475.

ガム咀嚼時のフレーバーによるコルチゾール放出促進

Flavour-enhanced cortisol release during gum chewing.

PMID: 28379983

抄録

チューインガムが慢性的なストレスを軽減することを示唆するいくつかの証拠がある。しかし、チューインガムの味や香りの特性がストレスにどのように影響するかについては、まだ議論の余地がある。本研究は、ヒト被験者を対象として、この問題を検討することを目的とした。酵素結合免疫吸着法を用いて、味と香りの組み合わせが異なるガムを噛んだ成人96名を対象に、ストレスマーカーと考えられている唾液コルチゾール濃度を検査した。被験者は事前の情報なしにガムの種類を識別することができた。唾液中コルチゾール濃度は、最も風味の強いガムを噛んだ被験者と最も風味の弱いガムを噛んだ被験者でそれぞれ最も高く、最も低かった。これらの結果から、ガムを噛んでいるときの唾液中コルチゾール濃度は、従来考えられていたようなネガティブな感情(=ストレス状態)のマーカーではなく、むしろストレス状態を克服するための生体反応を促進するポジティブな感情の指標であることが示唆された。

There is some evidence to suggest that chewing gum reduces chronic stress. However, it remains controversial how the taste and odour properties of chewing gum influence stress. The present study was designed to investigate this issue in human subjects. Using an enzyme-linked immunosorbent assay, we tested salivary cortisol concentration, which is thought to be a stress marker, in 96 adults who chewed gum with different combinations of taste and odour. Subjects could discriminate between the types of gum without prior information. Salivary cortisol concentrations were highest and lowest for the subjects who chewed the most flavourful gum and the least flavourful gum, respectively. These findings suggest that the salivary cortisol level during gum chewing is not a marker of negative emotions (i.e., stressful conditions) as traditionally considered but, rather, an index of positive emotions that can facilitate biological responses to overcome stressful conditions.