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Nutr Res Rev.2017 Dec;30(2):208-219. S0954422417000063. doi: 10.1017/S0954422417000063.Epub 2017-05-17.

食事性硝酸塩と血圧:新栄養素の進化?

Dietary nitrate and blood pressure: evolution of a new nutrient?

  • Ann Ashworth
  • Raul Bescos
PMID: 28511731 DOI: 10.1017/S0954422417000063.

抄録

食餌性硝酸塩は、主に野菜、特に緑葉野菜やビーツから得られる。初期の研究の結果、現在、食餌性硝酸塩は胃がんやメタヘモグロビン血症のリスクを高める汚染物質であると考えられています。その結果、硝酸塩のレベルは、曝露レベルが1日当たり3-7 mg/kgの許容可能な摂取量を下回るままであることを確実にするために、特定の野菜や水の供給で制限されています。しかし、過去10年間の最近の研究では、食事性硝酸塩が硝酸-亜硝酸-NO経路を介して収縮期血圧を有意に低下させることができることが示唆されている。人口全体で収縮期血圧がわずかに下降するだけで、高血圧の発症率や脳卒中などのCVDによる死亡率が大幅に減少する可能性がある。興味深いことに、菜食者は雑食者に比べて血圧が低い傾向にあり、疫学研究では菜食者の方がCVDのリスクが低いことが示唆されている。最近のエビデンスは主に食事による硝酸塩補給の急性効果に焦点が当てられており、ヒトにおける硝酸塩の大量消費による慢性的な影響についてはデータが不足しています。それにもかかわらず、潜在的な健康上の利点のために、硝酸塩を制限する必要がある汚染物質としてではなく、健康に必要な栄養素として考えるべきであると推奨している著者もいる。このレビューでは、血圧のコントロールにおける食事性硝酸塩の新たな役割について議論し、硝酸塩が「新しい」栄養素であることを示すのに十分な証拠があるかどうかについて議論する。

Dietary nitrate is mainly obtained from vegetables, especially green leafy vegetables and beetroot. As a result of early research, dietary nitrate is currently viewed as a contaminant linked to increased risks of stomach cancer and methaemoglobinaemia. Consequently, nitrate levels are restricted in certain vegetables and in water supplies to ensure exposure levels remain below an acceptable daily intake of 3·7 mg/kg per d. The average nitrate intake in the UK is approximately 70 mg/d, although some population groups, such as vegetarians, may consume three times that amount. However, recent studies in the last decade suggest that dietary nitrate can significantly reduce systolic blood pressure via the nitrate-nitrite-NO pathway. A small, downward shift in systolic blood pressure across the population could significantly reduce the incidence of hypertension and mortality from CVD such as stroke. Interestingly, vegetarians tend to have lower levels of blood pressure than omnivores and epidemiological studies suggest that vegetarians have lower risks of CVD. Recent evidence is mainly focused on the acute effects of dietary nitrate supplementation and there is a lack of data looking at the chronic effects of high nitrate consumption in humans. Nevertheless, due to potential health benefits, some authors are recommending that nitrate should be considered as a nutrient necessary for health, rather than as a contaminant which needs to be restricted. This review will discuss the emerging role of dietary nitrate in the control of blood pressure and whether there is sufficient evidence to state that nitrate is a 'new' nutrient.