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Dental Press J Orthod.2017;22(2):95-105.

上顎中切歯の垂直的位置の違いは笑顔の審美知覚に影響するか?

Do different vertical positions of maxillary central incisors influence smile esthetics perception?

PMID: 28658361

抄録

はじめに:

本研究の目的は、フルフェイスおよびクローズアップのスマイル分析における上顎中切歯の垂直位置の違いについて、矯正歯科医および一般人のスマイル審美性の認識を明らかにすることである。

INTRODUCTION:: The purpose of this study was to determine the perception of smile esthetics among orthodontists and layperson, with respect to different maxillary central incisors vertical positions in full-face and close-up smile analyses.

方法:

人の成人女性の笑顔の正面写真を使用した。上顎犬歯の歯肉縁レベルが中切歯と一致し、中央から側方への切歯段差が1.0mmである左右対称の画像を作成するために画像を加工した。その後、0.5mm刻みで6種類の中切歯の垂直位置を作成するために画像を変更した。これらの画像は無作為にアルバムにまとめられ、57人の歯科矯正医と57人の一般人の計114人の審査員に渡され、視覚的アナログ尺度を用いて画像の魅力を評価するよう求められた。収集されたデータは、Tukeyポストホック検定およびStudent t検定による一元配置分散分析によって統計的に分析された。

METHODS:: Frontal photographs of the smiles of two adult women were used. Images were altered to create a symmetrical image with the gingival margin levels of the maxillary canines matching the central incisors and a 1.0-mm central-to-lateral incisal step. Later, the images were altered in order to create six different central incisor vertical positions in 0.5-mm increments. The images were randomly assembled in an album, which was given to 114 judges, 57 orthodontists and 57 laypersons, who were asked to evaluate the attractiveness of the images using the visual analog scale. The data collected were statistically analyzed by means of 1-way analysis of variance with the Tukey post-hoc test and the Student t test.

結果:

a)中切歯の歯肉縁が犬歯の歯肉縁のラインと一致するか0.5mm下であった、b)中央から側方への切歯段差が1.0~1.5mmであった。最悪の微笑は2つの顕著な特徴を示した:a)中切歯歯肉縁が犬歯歯肉縁より1.0mm上または1.5mm下、b)中切歯と側切歯の間に段差がないか、または2.5mmの段差があった。

RESULTS:: The highest rated smiles showed two notable characteristics: a) the central incisor gingival margins matched or were 0.5 mm below the line of the canine gingival margins and; b) the central-to-lateral incisal step was 1.0 to 1.5 mm. The worst smiles showed two notable characteristics: a) the central incisor gingival margins were 1.0 mm above or 1.5 mm below the canine gingival margins and; b) no step between the centrals and laterals or a 2.5-mm step.

結論:

上顎中切歯の垂直的な位置は、スマイルの審美性の知覚に有意な影響を及ぼし、中切歯がわずかに押し出されている方が、入り込んでいるよりも審美的に好まれた。

CONCLUSION:: The vertical position of the maxillary central incisors significantly affected the perception of the smile esthetics, whereas slightly extruded central incisors were more esthetically preferred than intruded.

目的:

本研究の目的は、歯科矯正専門医と歯科矯正専門医の間で、笑顔の審美性の知覚を、以下のような様々なポーズとの関係で評価することである。歯列矯正専門医と歯科矯正専門医の間で、上顎中心の切開位置の違いによる歯列矯正の印象の違いを、顔面全体および近心歯列矯正のアナリシスで検討した。

OBJETIVO:: o objetivo do presente estudo foi avaliar a percepção da estética do sorriso, entre ortodontistas e leigos, em relação a diferentes posições verticais de incisivos centrais superiores, em análises de face completa e do sorriso aproximado.

方法:

二人の成人女性の顔正面写真を用いた。中央と側面の切開幅を1.0mmとし、上顎の歯肉縁の高さを中央の切開幅と同じとした。その後、画像を変更し、0.5mm刻みで中央の切開の垂直方向の位置が異なる4種類を作成した。これらの画像はアルバムに逐次保存され、114人の評価者(57人の歯科医師と57人の歯科医師)に提供され、評価者は視覚的アナログエスカレーターを用いて画像の非破壊性を評価するよう求められた。収集されたデータは、Tukey検定およびStudent検定による一群の分散分析(ANOVA)によって統計的に分析された。

MÉTODOS:: foram utilizadas fotografias frontais de sorrisos de duas mulheres adultas. As imagens foram alteradas para criar uma imagem simétrica, com o nível das margens gengivais dos caninos superiores igual ao dos incisivos centrais e um degrau incisal de 1,0 mm entre central e lateral. Posteriormente, as imagens foram alteradas para criar seis diferentes posições verticais de incisivos centrais, em incrementos de 0,5 mm. As imagens foram montadas aleatoriamente em um álbum, que foi dado a 114 avaliadores (57 ortodontistas e 57 leigos), que foram convidados a avaliar a atratividade das imagens usando uma escala analógica visual. Os dados coletados foram analisados estatisticamente por meio da análise de variância (ANOVA) de um fator com o teste de Tukey e o teste de Student.

結果:

a)中心切歯縁が犬歯切歯縁より0.5mm大きいか、あるいは0.5mm大きいこと、b)中心切歯と側方切歯の距離が1.0~1.5mmであること。また、(a)中心側切歯縁が犬歯縁より1.0mm上または1.5mm上であったこと、(b)中心側切歯縁と外側切歯縁の間の切歯棘は1mmもなく、2.5mmであったことである。

RESULTADOS:: os sorrisos mais bem avaliados apresentaram duas características notáveis: a) as margens gengivais dos incisivos centrais corresponderam ou estavam 0,5 mm abaixo da linha das margens gengivais dos caninos; b) o degrau incisal entre central e lateral foi de 1,0 a 1,5 mm. Os piores sorrisos mostraram duas características notáveis: a) as margens gengivais dos incisivos centrais estavam 1,0 mm acima ou 1,5 mm abaixo das margens gengivais dos caninos e; b) nenhum degrau entre os centrais e laterais ou um degrau de 2,5 mm.

結論:

中心より上の切込みの垂直方向の位置は、切込みのないものよりも切込みのあるものの方が審美的に好まれることを差し引いても、ソリソリの審美的知覚に有意な影響を与えた。

CONCLUSÃO:: a posição vertical dos incisivos centrais superiores afetou significativamente a percepção da estética do sorriso, ao passo que incisivos centrais ligeiramente extruídos foram mais preferidos esteticamente do que intruídos.