あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Molecules.2017 Dec;22(12). E2158. doi: 10.3390/molecules22122158.Epub 2017-12-05.

チョークベリーパウダー(Aronia melanocarpa)を添加した果汁の抗酸化力

Antioxidant Potential of Fruit Juice with Added Chokeberry Powder (Aronia melanocarpa).

  • Jana Šic Žlabur
  • Nadica Dobričević
  • Stjepan Pliestić
  • Ante Galić
  • Daniela Patricia Bilić
  • Sandra Voća
PMID: 29206179 PMCID: PMC6149817. DOI: 10.3390/molecules22122158.

抄録

本研究の目的は、新たな機能性食品の開発を目的として、最終製品の栄養価を高めるために、チョークベリーパウダーをリンゴジュースのサプリメントとして使用する可能性を判断することであった。また、チョークベリーパウダーを添加したリンゴジュースの生理活性化合物含有量、栄養組成、抗酸化力に対する超音波アシスト抽出の影響を決定することも目的としました。チョークベリーパウダーを添加したリンゴジュースサンプルは、使用した抽出方法にかかわらず、より高い抗酸化能を有していた。高強度超音波処理したチョークベリーパウダーを添加したリンゴジュースサンプルは、分析したすべての生理活性化合物の含有量が有意に高かった。高強度超音波を適用することで、植物材料の抽出時間が大幅に短縮された。高強度超音波処理したチョークベリーパウダーを添加したジュースサンプルでは、ビタミンC含有量、総フェノール類、フラボノイドおよびアントシアニン含有量と抗酸化能力との間に正の相関関係があることが判明した。

The purpose of this study was to determine the possibility of using chokeberry powder as a supplement in apple juice to increase the nutritional value of the final product with the aim of developing a new functional food product. Also, to determine the influence of ultrasound assisted extraction on the bioactive compounds content, nutritional composition and antioxidant potential of apple juice with added chokeberry powder. The juice samples with added chokeberry powder had higher antioxidant capacity, irrespective of the extraction technique used. Apple juice samples with added chokeberry powder treated with high intensity ultrasound had significantly higher content of all analyzed bioactive compounds. The application of high intensity ultrasound significantly reduced the extraction time of the plant material. A positive correlation between vitamin C content, total phenols, flavonoids and anthocyanins content and antioxidant capacity was determined in juice samples with added chokeberry powder treated with high intensity ultrasound.