日本語AIでPubMedを検索
ベトル・クイドの健康への悪影響と口腔・咽頭癌のリスク
Adverse Health Effects of Betel Quid and the Risk of Oral and Pharyngeal Cancers.
PMID: 29376073
抄録
世界的な報告では、6億人のベテルキッド(BQ)咀嚼者がいると推定されています。BQの咀嚼は、口腔・咽頭がんや口腔潜在性悪性疾患(OPMD)の危険因子であるだけでなく、他のがんや健康への悪影響を引き起こすことが証明されています。ここでは、BQの咀嚼の普及と口腔・咽頭がんの発生、健康への悪影響との密接な関係を理解するために、国際比較データをまとめました。BQ発がん物質のバイオマーカーとして、アレカナット、アルカロイド、3-methylnitrosaminopropionitrile(MNPN)などがヒト健康毒性学と密接に関連していることが示唆された。BQ成分によって誘導されるオートファジー、低酸素、COX-2、NF-B活性、幹細胞性などの分子機構や経路が知られており、口腔咽頭癌の発癌に非常に密接に関連している。BQ乱用に関連するモノアミン酸化酵素(MAO)遺伝子は、口腔・咽頭癌の発生・進展と関連することが明らかとなった。以上より、本総説は、環境中のBQ(特定のアルカロイドバイオマーカーおよびニトロソアミン生成物MNPN)および遺伝的要因(MAO)の潜在的役割について重要な洞察を与え、将来的にBQ関連のOPMDおよび口腔・咽頭癌発生を減少または除去することを目的とした研究の基礎を提供するものである。
Global reports estimate 600 million betel quid (BQ) chewers. BQ chewing has been demonstrated not only to be a risk factor for cancers of the oral cavity and pharynx and oral potentially malignant disorders (OPMD) but also to cause other cancers and adverse health effects. Herein, we summarized the international comparison data to aid in the understanding of the close relationship between the prevalence of BQ chewing, the occurrence of oral and pharyngeal cancers, and adverse health effects. Potential biomarkers of BQ carcinogens, such as areca nut, alkaloids, and 3-methylnitrosaminopropionitrile (MNPN), are closely associated with human health toxicology. Molecular mechanisms or pathways involving autophagy, hypoxia, COX-2, NF-B activity, and stemness are known to be induced by BQ ingredients and are very closely related to the carcinogenesis of cancers of oral and pharynx. BQ abuse-related monoamine oxidase (MAO) gene was associated with the occurrence and progress of oral and pharyngeal cancers. In summary, our review article provides important insights into the potential roles of environmental BQ (specific alkaloid biomarkers and nitrosamine products MNPN) and genetic factors (MAO) and offers a basis for studies aiming to reduce or eliminate BQ-related OPMD and oral/pharyngeal cancer incidences in the future.