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Nutrients.2018 05;10(6). E704. doi: 10.3390/nu10060704.Epub 2018-05-31.

成人男女の肥満リスクの増加における座りっぱなしの行動と不健康な食品の役割。全国横断的な研究

Roles of Sedentary Behaviors and Unhealthy Foods in Increasing the Obesity Risk in Adult Men and Women: A Cross-Sectional National Study.

  • Esti Nurwanti
  • Mohy Uddin
  • Jung-Su Chang
  • Hamam Hadi
  • Shabbir Syed-Abdul
  • Emily Chia-Yu Su
  • Aldilas Achmad Nursetyo
  • Jakir Hossain Bhuiyan Masud
  • Chyi-Huey Bai
PMID: 29857537 PMCID: PMC6024814. DOI: 10.3390/nu10060704.

抄録

座り込み行動と食事の摂取量は、肥満リスクと独立して関連している。文献では、そのような関連性のための性差を調査した研究は少ない。本研究は、男性と女性の肥満と摂食量の関連を比較的に評価することを目的としている。本研究で提示された分析は、人口ベースの横断的な全国代表調査(インドネシア基礎保健研究2013/RISKESDAS 2013)のデータに基づいている。19~55歳の男性222,650人、女性248,590人の合計が登録された。評価には有効な質問紙、身体活動カード、食事カードを用いた。その結果、肥満の有病率(体格指数27.5kg/m²以上)は、男性(8.67%)よりも女性(18.71%)の方が高かった。女性の平均体格指数は男性よりも高い傾向にあった。年齢と教育を調整した後、肥満に対する性別効果は女性で持続し、男性よりも有意であった。また、肥満には、摂食行動と不健康な食品の摂取も正の有意な影響を与えていた。さらに、脂肪分の多い食品と揚げ物は正の乗算的相互作用を示し、男性よりも女性の肥満リスクを増加させ、肥満との関連で女性の食生活リスクの可能性を示唆した。研究は、栄養と身体活動に関する教育プログラムの実施は、インドネシアの女性の間で健康的な体重を促進するために特に重要であることを示唆している。

Sedentary behaviors and dietary intake are independently associated with obesity risk. In the literature, only a few studies have investigated gender differences for such associations. The present study aims to assess the association of sedentary behaviors and unhealthy foods intake with obesity in men and women in a comparative manner. The analysis presented in this study was based on the data from a population-based, cross-sectional, nationally representative survey (Indonesian Basic Health Research 2013/RISKESDAS 2013). In total, 222,650 men and 248,590 women aged 19–55 years were enrolled. A validated questionnaire, physical activity card, and food card were used for the assessments. The results showed that the prevalence of obesity (body mass index of ≥27.5 kg/m²) was higher in women (18.71%) than in men (8.67%). The mean body mass index in women tended to be higher than in men. After adjusting for age and education, the gender effect on obesity persisted in women and was more significant than in men. There was also a positive and significant effect on obesity of sedentary behaviors and unhealthy foods intake. Moreover, fatty and fried foods displayed a positive multiplicative interaction, increasing obesity risk in women more than in men and indicating a possible dietary risk in in women in relation to obesity. The study suggests that the implementation of educational programs on nutrition and physical activity is particularly important for promoting a healthy body weight among Indonesian women.