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食品中のコレステロール定量のための電気化学的非酵素センサー
Electrochemical nonenzymatic sensor for cholesterol determination in food.
PMID: 29909459 DOI: 10.1007/s00216-018-1164-x.
抄録
一部の先天的な代謝異常の治療には、コレステロール置換療法が必要です。コレステロールは人体において重要な役割を果たしています。そのため、コレステロールの定量技術の大半は、血液や血液中の血清を対象としています。それにもかかわらず、食品中のコレステロール定量も重要である。本論文では、1,4-ジアセチルグリコール(DPADGU)のジホスホン酸を電極表面修飾剤として用いた新しい非酵素センサーを用いて、乳製品(牛乳、クロテッドクリーム、ヨーグルト、バターなど)中のコレステロール定量を行った。本研究では、電極表面改質材を用いて、コレステロールから安定したアノード応答を得ることができた。このセンサーは高い安定性、感度(20μAmolLcm)、1から200μMまでの広い線形範囲を有している。また、LOD値は1.5μM、LOQ値は5.1μMであった。開発した方法は、上記の乳製品に適用することに成功した。グラフィカルアブストラクト "Lo_115F"。
The treatment of some inborn metabolism errors requires cholesterol substitution therapy. Cholesterol plays a vital role in the human body. Therefore, the majority of cholesterol determination techniques are targeted to blood and blood serum. Nevertheless, cholesterol determination in food is important as well. In this paper, cholesterol determination using differential pulse voltammetry (DPV) in dairy products (e.g., milk, clotted cream, yogurt, butter, etc.) is reported with a novel nonenzymatic sensor based on diphosphonic acid of 1,4-diacetylglycoluril (DPADGU) as an electrode surface modifier. Stable anodic response was obtained from cholesterol on the modified carbon-based electrode. The sensor has high stability, sensitivity (20 μA mol L cm), and a wide linear range from 1 up to 200 μM. The LOD and LOQ values are 1.5 and 5.1 μM, respectively. The developed methods were successfully applied to the above mentioned dairy products. Graphical abstract ᅟ.