あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Nutrients.2018 Jul;10(8). E972. doi: 10.3390/nu10080972.Epub 2018-07-26.

オーストラリアの若年成人における食事脂肪関連行動と継続的なメタボリックシンドロームスコアとの間の横断的な関連

Cross-Sectional Associations between Dietary Fat-Related Behaviors and Continuous Metabolic Syndrome Score among Young Australian Adults.

  • Yile Sun
  • Costan G Magnussen
  • Terence Dwyer
  • Wendy H Oddy
  • Alison J Venn
  • Kylie J Smith
PMID: 30050025 PMCID: PMC6116055. DOI: 10.3390/nu10080972.

抄録

食事ガイドラインでは、肉から目に見える脂肪を取り除くこと、低脂肪のものを選ぶこと、バターの代わりに油で調理することが推奨されている。本研究では、若年成人における脂肪関連の摂食行動と継続的メタボリックシンドローム(cMetSyn)スコアとの関連を横断的に検討した。2004年から2006年の間に、26歳から36歳の参加者2071人を対象に、肉からの脂肪の切り落とし、低脂肪の乳製品の消費、調理に異なる種類の脂肪を使用する頻度を報告した。空腹時血液サンプルを採取した。血圧、体重、身長を測定した。cMetSynスコアを作成するために、メタボリックシンドロームの調和した定義のリスク因子を正規化したものに、性特異的主成分分析を適用した。スコアが高いほどリスクが高いことを示す。各行動について、平均cMetSynスコアの差は、交絡因子を調整した線形回帰を用いて計算された。解析は、体重状態(BMI<25kg/m²または≧25kg/m²)で層別化した。平均cMetSynスコアは、健康的な体重の参加者における低脂肪油性ドレッシングの消費(P = 0.013)と、過体重/肥満の参加者における調理にキャノーラ/ひまわり油を使用する頻度(P = 0.008)と正の相関があった。肉からの脂肪の除去、オリーブオイルを使った調理、バターを使った調理、低脂肪の乳製品の摂取は、cMetSynスコアとは関連していませんでした。若年成人では、脂肪に関連した食事の推奨事項に従うことは、代謝リスクと関連しない傾向がありました。

Dietary guidelines recommend removing visible fat from meat, choosing low-fat options and cooking with oil instead of butter. This study examined cross-sectional associations between fat-related eating behaviors and a continuous metabolic syndrome (cMetSyn) score among young adults. During 2004⁻2006, 2071 participants aged 26⁻36 years reported how often they trimmed fat from meat, consumed low-fat dairy products and used different types of fat for cooking. A fasting blood sample was collected. Blood pressure, weight and height were measured. To create the cMetSyn score, sex-specific principal component analysis was applied to normalized risk factors of the harmonized definition of metabolic syndrome. Higher score indicates higher risk. For each behavior, differences in mean cMetSyn score were calculated using linear regression adjusted for confounders. Analyses were stratified by weight status (Body mass index (BMI) < 25 kg/m² or ≥25 kg/m²). Mean cMetSyn score was positively associated with consumption of low-fat oily dressing (P = 0.013) among participants who were healthy weight and frequency of using canola/sunflower oil for cooking (P = 0.008) among participants who were overweight/obese. Trimming fat from meat, cooking with olive oil, cooking with butter, and consuming low-fat dairy products were not associated with cMetSyn score. Among young adults, following fat-related dietary recommendations tended to not be associated with metabolic risk.