あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J. Agric. Food Chem..2019 May;67(19):5384-5393. doi: 10.1021/acs.jafc.8b04908.Epub 2018-10-23.

醸造前にお茶をすすぐことで、お茶の注入時の残留農薬を減少させます

Rinsing Tea before Brewing Decreases Pesticide Residues in Tea Infusion.

  • Wanjun Gao
  • Min Yan
  • Yu Xiao
  • Yaning Lv
  • Chuanyi Peng
  • Xiaochun Wan
  • Ruyan Hou
PMID: 30350971 DOI: 10.1021/acs.jafc.8b04908.

抄録

淹れる前に乾燥した茶葉をすすぐことは、中国では巻き烏龍茶を準備する伝統的な方法です。本研究では、緑茶、黒茶、ウーロン茶を淹れる前にすすぐことが、お茶の煎じ汁に含まれる残留農薬のレベルにどのような影響を与えるかを分析した。3種類のネオニコチノイド(アセタミプリド、イミダクロプリド、チアメトキサム)、2種類の有機リン酸塩(ジメトエート、マラチオン)、3種類のピレスロイド(ビフェントリン、β-シペルメトリン、フェンバレレート)という極性の異なる8種類の代表的な殺虫剤を追跡した。その結果、8種の農薬は、5、10、20、30秒後に0.2~24%の割合ですすぎ水に移行し、淹れる前にお茶をすすぐことで、お茶の輸液中の農薬リスクレベルは5~59%減少した。また、エピガロカテキンガレートやカフェインなどの5つの機能性成分は、お茶の点滴で0~11%減少した。この結果を利用して、農薬曝露リスクを低減する効果的な淹れ前のお茶のすすぎ方を開発することができます。

Rinsing dried tea leaves before brewing is a traditional way of preparing rolled oolong tea in China. This study analyzes how rinsing green, black, and oolong tea before brewing affects the levels of pesticide residues in the tea infusion. Eight representative insecticides of different polarities were tracked, namely, three neonicotinoids (acetamiprid, imidacloprid, and thiamethoxam), two organophosphates (dimethoate and malathion), and three pyrethroids (bifenthrin, β-cypermethrin, and fenvalerate). The results showed that the eight pesticides transferred into the rinse water at rates between 0.2 and 24% after 5, 10, 20, or 30 s. Rinsing tea before brewing reduced the pesticide risk levels by 5-59% in the tea infusion. Five functional components, such as epigallocatechin gallate and caffeine, were reduced by 0-11% in the tea infusion. The results can be used to develop an effective method of rinsing tea before brewing that reduces pesticide exposure risks.