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Oper Dent.2019 Jul/Aug;44(4):414-423. doi: 10.2341/17-276-L.Epub 2018-11-16.

過酸化水素分解速度、漂白効果、および細胞毒性に対する漂白ゲルの酵素活性化の効果

Effects of Enzymatic Activation of Bleaching Gels on Hydrogen Peroxide Degradation Rates, Bleaching Effectiveness, and Cytotoxicity.

  • U Ortecho-Zuta
  • C C de Oliveira Duque
  • M L Leite
  • Eaf Bordini
  • F G Basso
  • J Hebling
  • C A de Souza Costa
  • D G Soares
PMID: 30444688 DOI: 10.2341/17-276-L.

抄録

目的:

この研究の目的は、35%過酸化水素(HP)漂白ゲルのフリーラジカルの放出、漂白効果、および間接的な細胞毒性に対するワサビペルオキシダーゼ(HRP)の効果を評価することであった。

OBJECTIVES: The aim of this study was to evaluate the effect of horseradish peroxidase (HRP) on the release of free radicals, bleaching effectiveness, and indirect cytotoxicity of a 35% hydrogen peroxide (HP) bleaching gel.

方法と材料:

最初に、HP分解率とフリーラジカル放出を、HRP(10mg/mL)と接触した場合としなかった場合の35%HPについて評価した。次いで、HRPと接触しているか否かを問わず漂白ゲルを、人工パルプチャンバーに適応したエナメル質/デンチンディスクに塗布(3×15分)し、象牙質表面と接触している培地(抽出物)を回収し、培養された歯牙芽細胞様細胞に曝露した。細胞の膜損傷と生存率、および酸化ストレスを評価した。残留HP/フリーラジカル拡散を定量化し、漂白効果(ΔE)を評価した。漂白されていないディスクは、ネガティブコントロールとして機能した。

METHODS AND MATERIALS: First, HP degradation rates and free radical release were evaluated for 35% HP in contact or not with HRP (10 mg/mL). The bleaching gel associated or not with HRP was then applied (3 × 15 minutes) to enamel/dentin discs adapted to artificial pulp chambers, and the culture medium in contact with dentin surfaces (extract) was collected and exposed to cultured odontoblast-like cells. Membrane damage and viability of cells as well as oxidative stress were evaluated. Residual HP/free radical diffusion was quantified, and bleaching effectiveness (ΔE) was assessed. Unbleached discs served as negative controls.

結果:

35%HP漂白ゲルにHRPを添加することで、通常のHPゲルと比較してフリーラジカルの放出が促進された。HRP含有ゲルでは、漂白を行うたびにΔE値が上昇し、ホワイトニング効果が促進された。

RESULTS: The addition of HRP to the 35% HP bleaching gel enhanced the release of free radicals in comparison with plain HP gel. The 35% HP-mediated cytotoxicity significantly decreased with HRP in the bleaching gel and was associated with reduced HP/free radical diffusion through the enamel/dentin discs. ΔE values increased every bleaching session for HRP-containing gel relative to positive control, accelerating the whitening outcome.

結論:

HRPを用いた35%HP漂白ゲルの酵素活性化により、フリーラジカルの放出が促進され、HPの分解が促進されました。この効果は美白効果を最適化し、エナメル質と象牙質を介した残留HPとフリーラジカルの拡散を最小限に抑え、歯牙芽細胞様細胞への有害な影響を減少させました。

CONCLUSION: The enzymatic activation of a 35% HP bleaching gel with HRP accelerated HP degradation mediated by intensification of free radical release. This effect optimized whitening outcome as well as minimized residual HP and free radical diffusion through enamel and dentin, decreasing the harmful effects on odontoblast-like cells.