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Neurol Sci.2019 Feb;40(2):399-404.

筋萎縮性側索硬化症における味覚の変化とQOLへの影響

Taste changes in amyotrophic lateral sclerosis and effects on quality of life.

PMID: 30515604

抄録

本研究の第一の目的は、嚥下障害を有する筋萎縮性側索硬化症患者(pALS)のコホートにおいて起こりうる味覚の変化を評価することであり、最終的な心理学的およびQOL(生活の質)への影響に焦点を当てることである。第二の目的は、食品の風味を提供する特定の装置の使用後のQoLの変化を評価することである。32名のALS患者をリクルートし、経腸チューブ(ET)のみで食事を摂るグループと、経口摂取(OW)で食事を摂るグループに分けた。味覚の変化と心理状態およびQoLへの影響を調査するために、特定の質問票を選択し、適合させた。さらに、安全な方法で食品の味を提供する特定の装置をすべての患者に適用した。その結果、ALS患者、特にET群において、味覚の低下が認められた。すべての患者が味覚の維持に強い関心を示し、その喪失は患者のQoLにマイナスの影響を与えた。フレーバー装置の使用は、ET群においても副作用がなく、QoLを改善した。本研究で初めて、ALS患者コホートにおける味覚の変化と、その変化が心理状態とQoLに及ぼす否定的な影響が明らかになった。さらに、味を提供するために使用された装置の肯定的な効果は、リハビリテーション効果の可能性を示唆しており、今後の研究でよりよく評価され、確認されるべきである。

The primary aim of the study is to evaluate possible taste changes in a cohort of amyotrophic lateral sclerosis patients (pALS) with dysphagia, focusing on eventual psychological and quality of life (QoL) implications. The second aim is to evaluate the changes of QoL following the use of a specific device that provides food flavour. Thirty-two ALS patients were recruited and divided into two groups: subjects feeding only through enteral tube (ET) and subjects still eating by oral way (OW). A specific set of questionnaires was selected and adapted to investigate possible changes of taste and the impact on psychological status and QoL. Moreover, a specific device that provides food flavours in a safety manner was applied to all patients. We found a perceived reduction of taste in ALS patients, in particular in the ET group. All patients showed a strong interest in the preservation of taste, and its loss negatively related to their QoL. The use of the flavour device improved the perceived QoL showing no side effects, even in the ET group. For the first time, our study revealed changes in taste perception in a cohort of ALS patients and the negative consequences that these changes have on psychological status and QoL. Furthermore, the positive effects of the device used to provide flavours suggest a possible rehabilitative effect, which should be better evaluated and confirmed in further studies.